De la Vega situa la consulta d’Arenys fora de la Constitució

La vicepresidenta espanyola, María Teresa Fernández de la Vega, ahir amb el ministre d’Educació, Ángel Gabilondo.

AVIS La vicepresidenta recorda als promotors que la Carta Magna no empara ni l’autodeterminació ni la Independencia SATISFACCIÓ  Subratlla que la justicía ha avalat els arguments de l’executiu del PSOE

“A la Constitució no hi cap ni l’autodeterminació ni la independència. Aquest és un tema molt clar”. La posició de l’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero, artífex de la demanda perquè els tribunals desautoritzessin el referèndum sobiranista d’Arenys de Munt (Maresme), és inamovible: qualsevol actitud que se situï fora de la Carta Magna s’ha de desactivar d’immediat. I d’aquí que ahir la vicepresidenta primera del govern, María Teresa Fernández de la Vega, justifiqués la demanda presentada dies enrere per l’Advocacia de l’Estat i mostrés satisfacció perquè la justícia optés per anul·lar el ple de l’Ajuntament que donava suport a la consulta.

Le efecte dòmino

Un altre dels elements que causen neguit dins l’executiu de Zapatero és “l’efecte multiplicador” que pugui tenir aquest tipus de consulta en altres poblacions catalanes. La iniciativa d’Arenys, de fet, s’ha vist amb interès per altres municipis com ara el de Seròs, al Segrià, i això és el que pretén evitar el govern central: que l’exemple s’estengui i li acabi generant un maldecap com el que van patir, per exemple, quan, a causa de la pressió judicial exercida per la Fiscalia General de l’Estat, es van multiplicar els casos de joves que cremaven fotografies del rei Joan Carles.

Això explicaria que ahir Fernández de la Vega en un primer moment semblava que volgués passar de puntetes, intentant no polemitzar, sobre la intenció de la població del Maresme de celebrar una consulta popular preguntant als ciutadans sobre quin volen que sigui el futur de Catalunya. L’objectiu, doncs, era que un cop guanyada la demanda contra l’Ajuntament d’Arenys, el suflé baixés com més aviat millor.

Però només va caldre insistir una mica per constatar que a la Moncloa no els havia agradat gens que el referèndum no fos fruit d’un acte espontani d’una associació sinó que des d’un primer moment gaudís de l’aval i de la implicació institucional de l’Ajuntament d’Arenys de Munt. Llavors va ser quan De la Vega es va emparar en la Constitució per emfasitzar que la posició de l’advocat de l’Estat “ha estat molt clara” i, a més, ha estat “ratificada” per l’autoritat judicial.

Acte privat

A partir d’això, des de l’executiu es considera que la consulta ha perdut tota la força institucional i només se’l pot encabir dins un acte privat promogut per una entitat ciutadana.

Jaume Satorra

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: