Els Telenotícies de TV3 estan espanyolitzats

06.10.2009 – 14:10 – Països Catalans

En tots els àmbits temàtics del Telenotícies de TV3 es prioritzen les informacions amb marc referencial català a excepció de l’àmbit polític. Concretament, les notícies de política prioritzen el arc referencial estatal (49%) per sobre del català (44%).  En el cas de les notícies d’àmbit econòmic, l’informe indica que les xifres estan molt ajustades, amb el 45% d’informacions amb marc català i el 43% amb marc estatal. Tanmateix, si se sumen totes les que no fan referència als Països Catalans, aquestes representen més de la meitat de les informacions (55%).Una de cada quatre unitats informatives del Teleotícies és d’àmbit esportiu (28%).

Del global de notícies esportives, el 56% tenen com a marc referencial els Països Catalans. De la resta d’informacions, el 21% prenen com a referència el marc estatal, el 13% altres països i el 10% restant no tenen marc de referència delimitat. Del total de notícies que tenen com a marc de referència els Països Catalans, el 94% estan centrades en el Principat de Catalunya metre que el 5,6% en la resta de territoris, a excepció de la Franja de Ponent, d’on no es va emetre cap informació durant el període analitzat.

D’altra banda, TV3 va dedicar més temps a parlar d’Estats Units, Itàlia o el Regne Unit que no al País Valencià o les Illes Balears. Als territoris dels Països Catalans que no són el Principat de Catalunya, es prioritzen les informacions d’esports. Quant a la representació de la indústria cultural catalana en els informatius diaris de TV3, els autors de l’informe conclouen que gairebé la meitat de les notícies sobre producció cultural (cinema, música, literatura i arts escèniques) no fan referència a la indústria cultural catalana (47%). Concretament, la literatura (62%) i les arts escèniques (74%) són els àmbits de la cultura en què la producció catalana té més presència als informatius. El cinema (27%) i la música (50%) són les àrees amb menys presència de la llengua catalana.

Focalitzant encara més en la cultura que s’expressa en llengua catalana, l’informe destaca que aquesta ‘està infrarepresentada’, ja que la presència de cinema en català (7%) i música en català (8%) és ‘pràcticament simbòlica’ i creuen que resulta ‘especialment preocupant’ que els productes literaris d’expressió no catalana (59%) tinguin més presència que els productes en llengua catalana (33%).

Incrementar informacions dels Països Catalans

Entre les recomanacions finals que fa l’informe, destaca la d’incrementar ‘la presència d’informacions d’altres territoris dels Països Catalans al Telenotícies, especialment davant de l’interès mostrat reiteradament per rebre TV3 en aquests territoris des dels anys vuitanta, que s’ha manifestat a través de la instal·lació popular de repetidors per rebre TV3 o la campanya actual ‘Televisió sense Fronteres’.

D’altra banda, l’informe assenyala que ‘és imprescindible que es visibilitzi en més mesura’ la producció cultural en llengua catalana en totes les disciplines (audiovisual, música, arts escèniques i literatura), atès que el Telenotícies és ‘un dels únics espais televisius de difusió massiva per a la indústria cultural del país i, per tant, juga un paper cabdal en la seva consolidació i el seu creixement’.

En aquesta línia, el catedràtic de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, Josep Gifreu, ha explicat que TV3 és el tercer canal en el conjunt dels canals estatals i, per tant, és una televisió regional. A la vegada, també creu que és regionalista en mesura en que no tracta la informació de tots els Països Catalans i la considera ‘regionalista en sentit espanyol’.

L’informe és una foto fixa dels Telenotícies de TV3 emesos entre el 9 de març i el 9 d’abril de 2009: un total de 32 dies que responen a 63 Telenotícies (migdia i vespre) i un total de 1.913 unitats informatives, repartides en 42,4 hores d’emissió.

Els autors de l’informe són el periodista Roger Palà i la tècnica en estadística Armelle Ibáñez. A més d’ells mateixos, en l’acte de presentació de l’Observatori crític dels Mitjans Media.cat, hi han participat el president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Joan Vila i Triadú, i el catedràtic de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, Josep Gifreu.Media.cat és una iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils que treballa per la difusió i la defensa d’un periodisme rigorós i un espai comunicatiu propi.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: