Internet juga a favor de la independència

Jordi Portabella – President del Grup Municipal d’ERC a Barcelona

28.09.2009

Als voltants de l’Onze de setembre d’enguany, el rotatiu El País es feia ressò de l’evolució i augment de l’independentisme a Catalunya dels últims anys. Així, fent cas de les dades del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat, el suport a un Estat independent ha crescut fins a 6 punts al Principat en 4 anys. És a dir, al 2005 el percentatge de suport era del 13%, mentre que a dia d’avui seria del 19%*.

Són molts els motius que expliquen aquesta crescuda tant important. Ja siguin de caràcter polític, com l’actitud intransigent de la dreta espanyola, la influència d’Esquerra Republicana a les institucions, les promeses incomplertes de Zapatero, l’Estatut d’Autonomia escapçat; ja siguin de gestió, les deficiències en les infraestructures, els pals a les rodes a la llengua i cultura catalanes o el dèficit fiscal. De motius per la independència n’hi ha per donar i per vendre, tant conjunturals com estructurals, però cal fer un reconeixement al paper d’Internet en aquest creixement de l’última dècada.

Tot i que Internet s’introdueix a Catalunya a finals dels anys 90, no és fins l’entrada del nou segle que l’ús generalitzat de la xarxa s’estén socialment a les llars catalanes. I aquest canal de comunicació ha servit de molt per difondre l’ideari independentista i les seves activitats. Quan fins al moment aquest havia estat mancat d’eines de comunicació i d’intercomunicació.

Amb la irrupció del ciberespai apareixen espais de llibertat d’expressió pel sobiranisme que no havien existit fins llavors. Sense anar més lluny, més enllà de les organitzacions polítiques o culturals no hi havia llocs de difusió independentista. No ens enganyem, llevat d’alguna publicació d’excepció, fins el nou mil·lenni el nostre país no tenia mitjans de comunicació sobiranistes. Avui dia, en canvi, el sobiranisme té múltiples referents a la xarxa, com aquest mateix en el que escric. Prova d’això és que Catalunya és independent a la xarxa amb un domini cultural propi, el .cat, que no s’hagués assolit mai si no fos per la força de l’internauta català.

També gràcies a Internet hem viscut iniciatives com Deumil.cat, capaces de dur un munt de persones a Brussel·les. Així com una millora de la connexió amb la “societat civil”, com per exemple Sobirania i Progrés que va aconseguir molts milers d’inscrits a través de la seva web.

Està clar que necessitem i necessitarem la premsa, la ràdio o la TV per créixer. Però hem obert una porta amb infinites possibilitats. El mitjà del segle XXI,  per la rapidesa i pel seu caràcter multimèdia, és Internet. I aquest juga a favor nostre.

*Recordeu que aquest percentatge és de suport social directe. És a dir, gent que es declara independentista. Ara bé, aquests percentatges es disparen quan es fa la pregunta explícita: Vostè vol que Catalunya sigui un Estat integrat a la Unió Europea? De fet, segon l’estudi anual de la Universitat Oberta de Catalunya, ‘Llengua i identitat a Catalunya’, el 36’5% dels catalans votaria a favor de la independència, mentre que el 22% hi votaria en contra. La resta està indecisa o no votaria.

Web de Jordi Portabella

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: