Preguntar no pot ofendre a ningú

Joan Ridao – Secretari General d’Esquerra Republicana

05.10.2009

Probablement si els aparells de l’Estat i la dreta casposa no haguessin reaccionat amb tanta virulència contra la consulta popular d’Arenys de Munt, aquesta no hagués pres la dimensió que ha acabat tenint, ni molt menys l’atenció mediàtica que se li ha dispensat. Després que la vicepresidenta del govern espanyol emergís a escena per assegurar que a Espanya atempta contra la legalitat que en un municipi la gent expressi què pensa sobre el futur del seu país, Zapatero es mostrava molt confiat —i poc caut— que aquest petit terratrèmol que ha sacsejat la feble democràcia espanyola no tindria rèpliques. També és cert que Zapatero com a vident no s’hagués guanyat la vida. Tothom albirava una crisi, mitja Europa s’encongia i el president espanyol mantenia tossudament que no. Fins que li va espetegar al morram i el va esquitxar de ple.

A Esquerra, per contra, teníem la convicció que l’exemple d’Arenys s’estendria i tindria efecte dominó. Entre d’altres, perquè Esquerra, sempre en consonància amb la societat civil i l’associació Decidim.cat, hi ajudarà i facilitarà que sigui un procés endreçat. Senzillament perquè expressar la lliure opinió, independentment de la seva transcendència, és un valor democràtic. I prohibir aquesta expressió, utilitzar els ressorts de l’estat per oposar-s’hi frontalment i, per acabar-ho d’arreglar, deixar en mans d’un advocat falangista l’assetjament al legítim representant dels veïns, no només ratlla l’esperpent és que també evidencia carències democràtiques d’un Estat, l’espanyol, que no és precisament de tradició democràtica.

Allò que resulta inversemblant de debò i intolerable és que es persegueixi l’opinió de la gent i la possibilitat de manifestar-la civilitzadament. Zapatero, que Santa Llúcia li conservi la vista, n’hauria de prendre nota: hem convocat els prop de de 2.000 electes locals d’Esquerra per a la realització de consultes similars. Tothora que exigirem al govern espanyol el respecte més escrupolós al dret de la societat civil i dels municipis catalans que decideixin convocar-ne. És part de la nostra raó de ser, la defensa del dret a decidir, sense traves ni limitacions de cap mena. I per aquest mateix motiu és Esquerra qui impulsa la Llei de consultes. Perquè creiem en la democràcia i volem dotar-nos d’un instrument que afavoreixi la participació i la implicació de la ciutadania.

Com a conseqüència de l’intent groller d’alterar les regles de joc, de torpedinar el clima civil i democràtic en un municipi per part de l’aparell de l’Estat i d’una colla de  nostàlgics del franquisme, l’èxit de la consulta no ha residit tant en el resultat —que també—, sinó en el mateix fet d’haver-se celebrat. Enfront les amenaces penals i d’inhabilitació als electes locals, davant la conxorxa política, judicial i mediàtica, es va alçar el civisme dels veïns que van celebrar la consulta sense deixar-se intimidar. El valor didàctic és indiscutible. La gent que va anar a votar representava la normalitat enfront de la resposta airada, casposa i antidemocràtica dels falangistes i els contraris a la consulta esperonats pel mateix govern espanyol.

Doncs bé, el govern espanyol haurà de viure no una sinó prop d’un centenar de consultes populars. Aquesta és la resposta civilitzada i democràtica de la societat catalana i els seus Ajuntaments contra el totalitarisme que impregna els aparells de l’Estat. Com fa la dita, no volien caldo, doncs dues tasses.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: