Conservadors a Londres, independentistes a Edimburg

La periodista i corresponsal de Crònica.cat a Edimburg, Laura Pous, analitza les repercussions en el nacionalisme escocès de l’ascens dels ‘tories’ conservadors en el conjunt de Gran Bretanya. Si Cameron arriba a primer ministre, Salmond ho tindria més fàcil per a convocar un referèndum autodeterminista.

09.10.2009 – 18:10 – Europa  

Laura Pous


Per què un gir conservador a la Gran Bretanya afavoreix l’SNP?

Segons apunten totes les enquestes la Gran Bretanya farà un gir a la dreta després de les eleccions de la primavera del 2010. Els conservadors Tories, amb David Cameron al capdavant, són els clars favorits per formar govern. I això, per a una Escòcia en ple debat identitari, incrementa les possibilitats de l’Scottish National Party (SNP) de consolidar-se com una força política clau tant a Edimburg com a Londres.

Més representació de l’SNP al Parlanent britànic

És poc probable que la victòria dels Tories conservadors al conjunt de la Gran Bretanya s’estengui també a Escòcia. De fet, res suggereix que en les eleccions generals britàniques del 2010 els de David Cameron superin el sostre de 18-20% dels vots a Edimburg. Les enquestes tampoc preveuen –de moment– un canvi radical en els resultats dels Liberal Demòcrates. Per tant, la pugna per representar Escòcia en el nou Westminster és entre Laboristes i Independentistes. Tenint en compte que els primers pateixen una crisi política i d’imatge pública més que preocupant, la feina ben feta del govern nacionalista d’Alex Salmond i el seu to positiu i conciliador cap al debat sobre el dret a decidir li pot donar la victòria. De fet, degut a la crisi dels laboristes, molts senyalen l’SNP com l’únic partit capaç de defensar els interessos dels escocesos al Parlament de Westminster. El partit de Salmond podria tenir més pes que mai a Londres. Un Londres, això sí, liderat quasi segur per un nou govern conservador.

El triomf dels conservadors reforçaria els arguments independentistes

Amb tot, l’escassa representació dels conservadors Tories a Escòcia podria permetre als nacionalistes de l’SNP reforçar els arguments interns a favor de la independència. No és massa difícil imaginar Alex Salmond preguntant als ciutadans escocesos per què un govern britànic liderat per un partit que és la tercera o quarta força a Escòcia ha de decidir sobre qüestions tan rellevants com el pressupost del govern d’Edimburg. Salmond podria argumentar que els escocesos no se senten representats pel govern conservador i que, per tant, un referèndum d’independència és més necessari que mai.

És més, la probable oposició dels Tories al referèndum encendria encara més els ànims escocesos, perquè més enllà de si són unionistes o independentistes, els escocesos volen ser preguntats i escoltats. Sense un laborisme fort que els fes ombra, amb una oposició conservadora i unionista a Londres que negués el dret a decidir, i sempre i quan el govern de l’SNP es mantingués ferm i lliure d’escàndols o escissions internes, Alex Salmond podria tenir un camí més fàcil per obtenir, el 2011, una àmplia majoria a les eleccions autònomiques al Parlament d’Edimburg. I aquí sí que el cop electoral podria ser definitiu.

Llegir més articles de Laura Pous

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: