El Sàhara demana suport a Catalunya per posar fi a la ‘repressió quotidiana’ als territoris ocupats

Necessiten infraestructures amb l’objectiu de repoblar els terrenys alliberats a ‘llarg termini’

Internacional RSS

10.10.2009 ! 06.00h

El Sàhara Occidental ha demanat a Catalunya que ‘faci força’ per posar fi a la repressió que pateixen de forma ‘quotidiana’ els sahrauís que viuen als territoris ocupats pel Marroc. Així ho ha fet saber el ministre dels Territoris Alliberats de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), Saleh Babih, al director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària de la Generalitat, David Minoves, que aquesta setmana s’ha desplaçat al Sàhara per veure els treballs de cooperació finançats des de Catalunya. El ministre ha aprofitat per demanar a Minoves més recursos econòmics per crear noves infraestructures als territoris alliberats del Sàhara Occidental.

El ministre ha explicat que el Marroc no deixa entrar ni periodistes ni ONG als territoris sahrauís ocupats. Segons Babih, aquest fet demostra que aquest país no vol que se sàpiga què està passant en aquestes ciutats, com ara que es produeixen tortures. Per la seva banda, Minoves ha recordat que ajuntaments i parlamentaris catalans han demanat moltes vegades al Marroc visitar aquestes zones, però que mai han rebut autorització.

Per aquest motiu, el director de l’ACCD ha afirmat que aquest és un ‘tema complicat’, però que Catalunya continuarà denunciant la repressió als territoris ocupats i que al mateix temps donarà suport a totes les entitats que treballin per posar fi a aquesta situació.

El Sàhara vol més recursos

D’altra banda, el ministre dels Territoris Alliberats ha explicat a Minoves que l’objectiu del Polisario és repoblar els terrenys alliberats a ‘llarg termini’, però que tot i així és necessari crear infraestructures com escoles o hospitals per poder cobrir les necessitats de la població nòmada de la zona, que no es pot quantificar perquè mai s’ha fet un cens i és un nombre molt ‘flotant’.

Segons el ministre, el govern de la RASD no vol provocar de moment un efecte crida entre la població dels camps de refugiats de Tindouf (Argèlia) per evitar complicacions en cas de conflicte armat. El ministre entén que repoblar aquestes zones ara és tensar la corda amb el Marroc, i en cas de guerra la població hauria de ser retornada altre cop. Per això, Babih ha explicat que la repoblació s’ha de fer quan el Sàhara sigui lliure i independent.

Davant d’això, el director de l’ACCD ha demanat al govern de la RASD una planificació de les necessitats dels territoris alliberats, i en la mateix línia s’ha compromès a estudiar les demandes que li arribin. Segons Minoves, aquesta planificació és bàsica per evitar construccions que després ‘no responen a les necessitats de la gent’. Minoves ha recordat al ministre que l’Hospital Catalunya de Rabouni, als camps de refugiats, no es va construir en el terreny adequat, cosa que ha provocat que ara l’edifici presenti deficiències.

Minoves està de viatge al Sàhara per veure els treballs que està portant a terme la cooperació catalana. Aquest dimecres i dijous s’ha desplaçat als territoris alliberats des de Tindouf per mostrar al ministre el projecte de construcció d’una escola i un dispensari a Buert Tiguissit. Es tracta d’un projecte impulsat per l’ONG Fundació Lleida Solidària i finançat per l’ACCD. Les obres haurien de començar el novembre i s’haurien d’enllestir en un parell de mesos.

Noticies relacioades:

06.10.2009. El Front Polisari vol crear una ‘Casa catalana’ al Sàhara occidental

19.12.2008. El Sàhara Occidental denuncia que el govern espanyol continuï donant suport a l’extermini marroquí cap al seu poble


Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: