Jordi Portabella: ‘Jo dic Sí’

14.09.2009 – 12:09 – Països Catalans

Jo dic Sí

“La consulta d’Arenys de Munt ha estat una festa de la democràcia”. Aquesta frase, que pot semblar tòpica perquè la sentim en tots els processos electorals, ahir va agafar més força perquè, a més a més de donar una lliçó democràtica, Arenys va ser una festa. I és que aconseguir un 96% de vots afirmatius a favor de la independència de Catalunya és una victòria incontestable, diguin el que diguin.

Ara, alguns mitjans de comunicació voldran restar importància al resultat per la seva ‘baixa participació’ situada en un 41%. Els mateixos que, amb el mateix o menor nombre de participació, legitimen el resultat d’altres referèndums o eleccions com les europees d’enguany amb el 35%, però ja se sap que un escombra cap a casa quan li convé.

És clar que quan algun dia celebrem un referèndum a tot Catalunya tindrem un percentatge de vot molt més alt. Però un 41% en un context de desafecció política, de por, en una consulta no oficial, amb pluja i enmig d’un pont no és cap ximpleria . Qualsevol politòleg sap que la participació en unes eleccions varia en funció de la incidència política real que tinguin. Vaja, per què les eleccions catalanes tenen més participació que les eleccions europees? Bàsicament perquè el ciutadà percep que en el seu dia a dia, les polítiques que s’apliquin des de la Generalitat seran més influents que no pas les que es marquin des de Brussel·les (encara que això no sigui sempre veritat). I quedeu-vos amb la dada: a Arenys de Munt hi ha hagut més vots favorables pel Sí a la independència que pel Sí a l’Estatut del 2006.

Així doncs, aquest és un exemple més que la democràcia és el camí més fort i consistent per arribar a la independència. Amb prohibicions i boicots, l’únic que aconsegueix l’Estat és fer més forts els independentistes. En aquest sentit, ens podem sentir realment orgullosos que la immensa majoria de la societat catalana és profundament democràtica.

Ara, però, toca fer dues passes importantíssimes. En primer lloc, acostumar la gent a participar en consultes populars a totes les ciutats i viles de la nació, com la que vam impulsar des d’Esquerra per decidir el futur de La Diagonal. En segon lloc, construir una majoria sobiranista per convocar un referèndum nacional. Si fem bé aquestes passes, podem estar davant d’un autèntic procés d’alliberament nacional.

Web de Jordi Portabella

Independència

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: