Santiago Fisas es desmarca del PP i reivindica l’oficialitat del català a la UE

El seu company de partit Alejo Vidal-Quadras és el principal opositor a la nostra llengua

Política RSS

12.10.2009 ! 18.10h

L’eurodiputat del PP Santiago Fisas ha reivindicat aquest dilluns l’oficialitat de la llengua catalana a la Unió Europea i s’ha compromès a fer front comú amb la resta de parlamentaris catalans per aconseguir-la. ‘Si Andorra formés part de la UE, el català evidentment seria una llengua oficial, per això no veig per què ha de ser un inconvenient que ho sigui ara’, ha defensat Fisas, tot i que el PP, i molt especialment el vicepresident de l’Eurocambra i company de Fisas, Alejo Vidal-Quadras, rebutja de ple aquest reconeixement. Fisas s’ha desmarcat del PP en la presentació de la Xarxa d’Entitats Europeistes Catalanes (XEEC), que reclama ‘millorar la participació de Catalunya en la governança europea’

Fisas ha anunciat que donarà suport ‘amb molt de plaer’ als eurodiputats de CiU, PSC, ERC i ICV per afegir el català a les 23 llengües oficials de la UE, tot i que el seu partit s’hi oposa. ‘Per part meva, recolzaré aquesta iniciativa i ho faré amb molt de plaer’, s’ha compromès davant la resta d’europarlamentaris catalans, provocant fins i tot l’aplaudiment de l’ecosocialista Raül Romeva. Fisas ha advertit, però, que ‘hi ha moltes altres llengües que tampoc no són oficials que tenen més o menys els mateixos drets’ que el català i que, per tant, això ‘no ho fa fàcil’. A la UE hi ha una seixantena de llengües que no són oficials, però el català és el vuitè idioma amb més parlants dels 27. Fisas ha assegurat que li ha demanat al comissari europeu de Multilingüisme, Leonard Orban, que ‘doni suport a les llengües europees abans que a les dels immigrants’ extracomunitaris.

Les sis entitats europeistes de Catalunya i els eurodiputats catalans s’han unit aquest dilluns a l’Eurocambra per advertir plegats que ‘Europa és incompleta sense la realitat catalana’ i pressionar ‘convèncer el govern espanyol perquè sol·liciti i negociï l’oficialització de la llengua catalana a les institucions europees’, reformant el reglament 1/58. Horitzó Europa, la Fundació Catalunya Europa, l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya, la Joventut Europea Federalista de Catalunya, el Consell Català del Moviment Europeu i l’Associació de Diplomats de la UE han presentat a l’Eurocambra la Xarxa d’Entitats Europeistes Catalanes.

L’eurodiputat del PP Santiago Fisas, els del PSC Maria Badia i Raimon Obiols, el d’ERC, Oriol Junqueras, i el d’ICV, Raül Romeva, han donat suport a la Xarxa. Junqueras ha excusat l’absència del de CiU, Ramon Tremosa, que és a Berlín en una conferència dels liberals europeus. Les sis entitats europeistes denuncien en el seu manifest que les institucions comunitàries són ‘encara massa dèbils davant la fortalesa dels Estats membres’ i demanen avançar cap a la ‘federació dels pobles d’Europa, tot respectant la naturalesa plurinacional i plurilingüe del continent’. La Xarxa reivindica que es prevegi ‘la possibilitat d’ampliar la UE a totes les nacions europees’, incloent l’ampliació ‘interna’, és a dir, que si Escòcia o Catalunya s’independitzen es puguin convertir en Estat membre.

Notícies relacionades:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: