Una trama de denúncies encalla la Fàbrica Nova

Denúncies encreuades entre La Caixa, Sacresa i Cots i Claret mantenen aturat el proyecte


Vistes de la Fàbrica Nova Arxiu/Salvador Redó

El jutge haurà de decidir com es desbloqueja una situació que ha quedat travada a causa del conflicte entre les parts


REDACCIÓMANRESA L’operació de la Fàbrica Nova de Manresa està visiblement encallada, però sota aquesta evidència hi ha una complexa trama de denúncies creuades entre les parts implicades: Sacresa, Cots i Claret i Servihabitat, com a divisió immobiliària de La Caixa. Ahir, instàncies oficials de La Caixa van explicar aquesta situació i van voler deixar molt clar que si no han intervingut encara per dignificar l’espai de l’emblemàtica Fàbrica Nova és perquè un escenari previ de desavinences entre Sacresa i Cots i Claret la mantenen lligada de mans i peus.

Tot va començar quan Sacresa i Cots i Claret van constituir una societat anomenada Fàbrica Nova Park amb el 53,5 % per a la primera i el 46,5 per a la segona. Aquest equilibri es va modificar quan Sacresa va voler encarregar-se directament de la part comercial de l’operació al 100%. La venda es va dur a terme i, segons Josep Claret, en el mateix moment es va formalitzar un contracte d’obres perquè Cots i Claret fos qui construís aquest centre comercial. Josep Claret va explicar ahir que en l’escriptura pública de l’operació es reconeixia que si hi havia una transmissió a tercers es mantenia aquesta obligació.

Claret, però, afirma que quan Sacresa es va vendre la seva part de l’operació a La Caixa aquesta obligació no constava en l’escriptura. Segons Claret, La Caixa sabia que s’estaven executant obres i que hi havia un contracte vigent i hi havia una escriptura de propietat que reconeixia drets de la constructora. Després de gastar més de 2,5 milions d’euros i no cobrar ni un cèntim per executar la part comercial de l’operació, Cots i Claret decideix mantenir-se dins l’obra fins que es resolgui el seu contracte. Des de La Caixa, però s’aclareix que no pot intervenir a la Fàbrica Nova per complir els requeriments que li fa l’Ajuntament fins que la finca no sigui desocupada per Cots i Claret. També assegura que la compravenda feta amb Sacresa deixava constància que estava lliure de càrregues i ocupants, cosa que no es compleix. La Caixa denuncia Sacresa per no haver venut una propietat lliure d’ocupants i a Cots i Claret per ocupació il·lícita d’un espai que és seu.

L’Ajuntament, tot i que ho ha silenciat fins ara, era ben coneixedor de la situació, ja que en carta tramesa per Servihabitat el 22 de juliol ja es va manifestar aquesta circumstància, “atès que la Constructora Cots i Claret està retenint il·lícitament la possessió de les finques i ens nega l’accés per poder fer qualsevol actuació i treball”. Cots i Claret, però, diu que les obres que l’Ajuntament reclama a la Caixa que faci ja les té previstes i consten en el seu contracte.

Segons documentació aportada per La Caixa, el 13 de novembre del 2008 ja va instar Sacresa a actuar atès que Cots i Claret els havia comunicat que els devia unes quantitats importants de diners i que fins que no veiessin satisfet el seu crèdit retindrien les possessions de les finques. La mateixa documentació, tramesa a l’Ajuntament amb data 16 de setembre, explica que “la indeguda retenció de la possessió de les finques per part de la referida constructora ja es va plantejar al poc d’haver adquirit les finques -Octubre de 2008-, i continua encara pendent”. El 5 de febrer del 2009, una nova carta adreçada a Sacresa reiterava la necessitat de resoldre les qüestions -més concretament, pagament de quantitats- en les quals la constructora Cots i Claret es basava per retenir indegudament la possessió de les finques. Seguint amb la documentació, el 27 de febrer del 2009 Cots i Claret va adreçar una carta a Servihabitat reiterant-se que continuarien retenint la possessió de les finques fins que no cobressin les quantitats que se li deuen per raó del contracte d’obra. Davant d’aquesta petició, Servihabitat deixava molt clar que, naturalment, aquestes quantitats no els eren imputables, perquè “ni és part en el contracte ni s’ha subrogat en ell, i per tant no és deutora de la quantitat que reclama la constructora com a requisit condició perquè desallotgi les finques”. Van se- guir altres cartes. Aquesta és la situació que s’ha vingut produint durant el darrer any i fins a l’actualitat. La Caixa manté que n’és víctima fins que hi hagi una resolució judicial del cas i es pugui reprendre el projecte.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: