Impost de successions, prou demagògia!


03.11.2009

Entorn del debat sobre l’impost de successions i donacions que s’ha produït aquests dies s’han sentit moltes afirmacions demagògiques, en un sentit i en un altre. És demagògic afirmar que és l’impost dels rics. No és cert. Les xifres diuen que el 85% dels qui han de pagar l’impost de successions pertanyen a les classes mitjanes. Tan és així que, el que paguen aquest 85%, suposen només un 15% dels ingressos en concepte de successions.
Ara bé, també és demagògic i populista fer una campanya a favor de la supressió d’aquest impost. És un bon impost, és un impost necessari, i cal defensar-lo des d’una perspectiva d’esquerres perquè és un pilar bàsic de la igualtat social: contribueix a la redistribució de la riquesa, no permet que els privilegis dels més rics es transmetin als fills indiscriminadament i els situï en una situació d’avantatge per damunt dels fills de famílies menys afavorides i, en definitiva, prima la meritocràcia per damunt de l’aristocràcia.
El que cal, doncs, és revisar l’impost perquè no castigui les classes mitjanes, en cap cas suprimir-lo. És més, tampoc es pot suprimir perquè, contràriament al que dóna a entendre CiU, és de titularitat estatal, i les úniques competències que tenen les comunitats autònomes és per regular-lo.
Per tot això, a proposta d’Esquerra es va aprovar al darrer debat de política general una resolució que insta el govern a presentar en aquesta legislatura una reforma de l’impost amb l’objectiu, per part d’ERC, de corregir aspectes formals que presenta l’impost i millorar-ne la justícia redistributiva.
Esquerra fiscalitzarà el seu acompliment i no dubtarà a pactar l’acord amb qui sigui per tal d’acabar amb una situació profundament injusta que perjudica anualment milers de famílies. Però no serà, en cap cas, una proposta com la que fa CiU, que vol deixar exemptes de tributació les grans fortunes del país, ni tampoc com la que fa ICV, que sembla no voler donar resposta a una situació exasperant i dolorosa per a moltes famílies amb un fals pretext.

Compartir: Facebook Remoume Technorati La Tafanera Catosfera Delicious Wiko Independència Digg Yahoo Meneame Furl Reddit Fresqui Google Mixx Live StumbleUpon Simpy Barrapunto Webeame Twitter

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: