Les advertències del president Montilla al Tribunal Constitucional

El president de la Generalitat, José Montilla, ha donat un toc d’alerta al Tribunal Constitucional (TC) i ha reclamat ‘responsabilitat històrica’ als seus membres, per no malmetre l’esperit ‘obert i integrador’ de la Carta Magna.

23.11.2009 – 21:11 – Països Catalans

“Des del màxim respecte per la institució no puc deixar de lamentar i expressar la gravetat de la situació a què ens està abocant el retard i les filtracions interessades sobre l’Estatut aprovat pel poble de Catalunya”, ha afirmat Montilla, que aquest diumenge ha encapçalat l’homenatge a la tomba d’Ernest Lluch a Maià de Montcal (Garrotxa), acompanyat dels consellers Nadal i Geli.

Defensar la Constitució és promoure el seu esperit integrador, plural, obert i acollidor. Utilitzar-la en sentit contrari és posar-la en perill”, ha continuat el president de la Generalitat. “Vull recordar doncs a aquells que tenen la responsabilitat de vetllar per la constitucionalitat de les nostres lleis que la interpretació de la Constitució no ha de malmetre, en cap cas, aquest caràcter obert i inclusiu del text”, ha insistit Montilla. “Ha de ser llegida des de la mirada generosa dels que la varen votar. Allò que hi va ser escrit, acordat i votat per unir no pot servir avui per dividir”, ha puntualitzat el president de la Generalitat, que considera que no fer-ho així suposaria malmetre de forma “temerària i imprudent” l’esperit constitucional.

“He de recordar que la Constitució proclama en el seu preàmbul la voluntat de protegir i respectar tots els pobles d’Espanya“, ha assegurat Montilla. “I aquesta és una de les claus de volta. Una visió restrictiva, que barrés el pas a la concepció plural d’Espanya, seria el pitjor servei que es podria fer a la pròpia Constitució”, ha alertat amb fermesa el president de la Generalitat, que ha titllat de “responsabilitat històrica” la deliberació del TC sobre l’Estatut. “Per primer cop en 30 anys s’han de pronunciar sobre una llei avalada pel poble de Catalunya, que configura el nostre autogovern”, ha manifestat el president català. “Tant l’excepcionalitat de la llei com l’actual situació del TC obliguen a la màxima prudència i sentit d’Estat”, ha afirmat Montilla.

“Els catalans i les catalanes varem dir quin era l’Estatut que volíem. Ara estem tots equivocats? Estic segur que no”, s’ha preguntat i respost el president de la Generalitat, que ha assegurat que l’Ernest Lluch estaria ben implicat en aquest debat. “Defensant el constitucionalisme útil i el nostre Estatut”, ha reflexionat en veu alta Montilla, que s’ha alegrat que s’hagi pogut conservar la memòria d’Ernest Lluch “de la millora manera possible”. “Mantenint-nos fidels als seus ideals i amb un esperit que ens ha de guiar per seguir reclamant respecte pel que som i pel que volem ser”, ha finalitzat el president de la Generalitat davant una tancada ovació dels assistents.

Compartir: Facebook Remoume Technorati La Tafanera Catosfera Delicious Wiko Independència Digg Yahoo Meneame Furl Reddit Fresqui Google Mixx Live StumbleUpon Simpy Barrapunto Webeame Twitter

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: