Una baixada d’impostos polèmica

El politòleg i corresponsal de crònica.cat per a Alemanya, Joan Monjé, desgrana els arguments del govern d’Angela Merkel per a baixar tant els impostos, a l’espera d’augmentar el consum i reduir el deute públic. El preu, però, és posar en risc la despesa social. La reforma de Merkel serà decisiva, per bé o per mal.

23.11.2009 – 22:11 – Europa

El nou govern d’Angela Merkel sorgit de les recents eleccions a Alemanya va aprovar el programa de govern pactat entre democratacristians i liberals. El document, que s’ha presentat després d’unes negociacions molt més dures del que s’esperava, centra l’acció de govern en 5 àrees d’actuació: enfortir la confiança ciutadana en l’Estat, solucionar els desequilibris generats pels canvis en l’estructura demogràfica del país, avançar globalment en la protecció del medi ambient i trobar el punt d’equilibri entre la llibertat individual i la seguretat nacional. Malgrat això, les qüestions econòmiques han centrat l’atenció de la premsa, de la oposició i de la ciutadania.

I és que, contràriament a les polítiques del govern espanyol, el nou executiu germànic ha optat per una baixada generalitzada d’impostos per combatre la recessió econòmica. Amb acidesa, no han estat pocs els que han ironitzat sobre l’assumpció en temps de crisis de polítiques clarament keynesianes, enfront les polítiques monetaristes neo-liberals característiques dels conservadors i, especialment, dels liberals.

La intenció del govern alemany és injectar a l’economia 26 mil milions d’euros amb l’objectiu de reactivar el consum. La principal crítica, com és evident, és l’espectacular augment del deute públic que aquesta rebaixa d’impostos pot suposar en un país que fa anys que arrossega deutes causats per les inversions a l’Est després de la reunificació. Els partits d’esquerra, a la oposició, han atacat amb duresa la rebaixa, que se centra en els impostos directes, els més progressius. També avisen que s’oposaran frontalment a una eventual retallada de la despesa social.

Les crítiques no han vingut únicament de la oposició. La crítica que ha fet més mal al recent constituït govern ha vingut del Consell d’Experts Econòmics, una entitat científica independent que assessora a les instàncies estatals i federals en matèria de política econòmica. El seu informe anual afirma sense dubtar que no es poden reduir els ingressos estatals sense una retallada de la despesa pública, inviable en la conjuntura actual.

Davant d’aquestes crítiques, el govern alemany ha respost afirmant que la baixada d’impostos implica no només augmentar el consum sinó també transmetre un missatge de confiança en l’evolució econòmica. Pel que fa al deute públic, s’espera que la incipient recuperació de l’economia s’acceleri amb l’augment del consum, es recaptin més impostos indirectes i el dèficit s’atenuï. Com a quasi tots els països d’Europa, es farà ús d’una clàusula del Pacte d’Estabilitat de la UE, que estableix que els governs no poden tenir un dèficit anual superior al 3% i un deute acumulat superior al 60% del PIB. Segons aquesta clàusula, els Estats membre poden creuar aquests llindars en cas que hi hagi hagut una contracció del PIB superior al 2’5%, com és el cas. El pronòstic de la OCDE per a Alemanya és que a finals de 2010 el deute sigui equivalent al 84’1% del PIB.

Si d’alguna cosa estan segurs els alemanys és que el nou govern d’Angela Merkel està decidit a prendre mesures dràstiques i que aquestes mesures tindran uns efectes profunds. Si aquests efectes són positius, Alemanya pot tornar a convertir-se en la indiscutible locomotora d’Europa. En cas contrari, implicaria una depressió que s’allargaria durant anys.

Ningú sap del cert, de moment, quin dels dos camins prendran les reformes de la cancellera.

.

Compartir: Facebook Remoume Technorati La Tafanera Catosfera Delicious Wiko Independència Digg Yahoo Meneame Furl Reddit Fresqui Google Mixx Live StumbleUpon Simpy Barrapunto Webeame Twitter

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: