El català, exclòs dels requisits per ser funcionari a València

En només un 1,2% de les places de funcionari del País Valencià s’exigeix dominar el català

Membres d’Escola Valenciana, el sindicat STPV i d’Acció Cultural, entre d’altres, davant de la conselleria d’Administracions de València / AVUI

València Ult. Act. 24/11/2009 01:03

Només en un 1,2% de les places de funcionari de la Generalitat Valenciana s’exigeix el coneixement del català. La xifra, però, no té opcions de millorar si a la primavera, tal com està previst, les Corts Valencianes aproven el projecte de llei de la funció pública valenciana, que el govern va aprovar divendres passat. En el projecte no s’ha inclòs l’anomenat requisit lingüístic –l’exigència del català com a condició prèvia per accedir a la funció pública– que en canvi sí que està previst a l’estatut bàsic de l’empleat públic. A l’article 56 d’aquest Estatut s’estableix que les administracions públiques “hauran de preveure la selecció d’empleats degudament capacitats per cobrir els llocs de treball a les comunitats amb dues llengües oficials”. De fet, el País Valencià és l’única comunitat amb llengua pròpia diferent del castellà que no l’exigeix per accedir a la funció pública, només la demana als docents.

El nou projecte de llei valencià, que ha comptat amb el suport dels sindicats UGT, Comissions Obreres, el sindicat mèdic CESM i CSI-CSIF, i al qual només es va oposar durant la seva tramitació el sindicat STEPV-IV, deixa el català reduït a un “mèrit” extraordinari, equiparat als idiomes comunitaris. Així, manté que als concursos “es podran valorar” mèrits com el “coneixement de valencià” o “d’altres idiomes comunitaris”.

Vicent Mauri, de l’STEPV-IV, considera que s’ha perdut una oportunitat d’or perquè el català es promocioni a l’administració i perquè es compleixi el dret, recollit a la llei d’ús i ensenyament del valencià, a ser atesos en català. Mauri lamenta que des dels altres sindicats no s’hagi pressionat més perquè el govern valencià s’ho repensés.

Ambiguïtat
Des d’UGT i CCOO van adduir en el seu moment per no fer-ho que és una qüestió de prioritats i que quan es negocia es queden coses pel camí. Ahir, no obstant, tots dos sindicats figuraven a la llista d’organitzacions i partits polítics –en total 75– que han signat un manifest reclamant que la nova llei de la funció pública valenciana inclogui el requisit lingüístic. Consideren que seria adequar-se a la realitat, ja que, van assegurar ahir alguns dels signants mobilitzats davant la conselleria de Justícia i Administracions Públiques, el 65% dels funcionaris de la Generalitat tenen coneixements acreditats de català encara que no se’ls hagi exigit mai.

Compartir: La TafaneraRemoumeIndependènciaDelicious

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: