L’ONU denuncia que una ONG de Barcelona i una de Mallorca financen un grup armat ruandès

Un informe d’un grup d’experts assenyala que la manresana Inshuti i la balear S’Olivar han aportat fons als rebels hutus refugiats al Congo.

25/11/2009

Les Nacions Unides han denunciat que diverses ONG estrangeres, entre les quals n’hi ha una de Barcelona i una altra de Mallorca, estarien finançant el Front Democràtic per a l’Alliberament de Ruanda, un grup armat ruandès refugiat al Congo des de fa 13 anys. Els membres d’aquest grup hi van fugir després de participar en les matances entre hutus i tutsis, l’any 1994, que van provocar 800.000 morts. La notícia s’ha conegut a través d’un informe d’un grup d’experts del més alt nivell de l’ONU.

El document denuncia que els rebels ruandesos hutus que operen a l’est del Congo continuen rebent armes i reclutant soldats. Alguns d’aquests rebels van participar en el genocidi ruandès del 1994. Es financen de dues maneres: controlant el tràfic il·legal de minerals i mitjançant les donacions d’ONG estrangeres. En el tràfic de minerals també hi estan implicats membres de l’exèrcit congolès i les milícies tutsis locals que lluiten contra els guerrillers hutus i es realitza sota la mirada de les tropes de pacificació de l’ONU.

Entre les ONG presumptament implicades en el finançament hi hauria Inshuti, que rep subvencions de l’Ajuntament de Manresa, i la mallorquina S’Olivar, que rep finançament públic del Fons Mallorquí de Solidaritat. El president d’Inshuti, Joan Casòliva, viatja cada estiu al Congo, però ha negat qualsevol implicació amb els rebels.

Casòliva assegura que se’ls acusa perquè van donar suport a la querella presentada a l’Audiència espanyola que ha servit per processar 40 militars ruandesos. Estan acusats de genocidi i crims contra la humanitat i tots són tutsis, les principals víctimes del genocidi del 1994. Sigui com vulgui, els rebels hutus encara reben diners i armes saltant-se l’embargament de les Nacions Unides, que, curiosament, són les que surten més malparades pel seu propi informe.

Compartir: DeliciousLa Tafanera Technorati Google

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: