Observatori de l’Estatut: analitzem el concepte ‘Immigració’ a Catalunya

La immigració ha esdevingut un dels fenòmens característics d?aquests últims anys a tot Europa; i en el cas de Catalunya ha significat un increment de població de quasi un mil.lió de persones des del 1.999; cosa que vol dir un 16,6% d?increment de població. AraÍtaca us ho explica en aquest article.

26.11.2009 – 14:11 – Països Catalans

En l’elaboració del nou estatut la capacitat de gestió de la Generalitat sobre la immigració era considerat un tema de molt de pes tant a l’hora de poder donar cobertura social als nouvinguts – cal recordar gent amb falta de capacitat econòmica – com a l’hora de gestionar una bona integració en la societat que eviti esquerdes socials i posicions xenòfobes.

Inclús a efectes pràctics i considerant el pes de la nova immigració en comparació a altres zones de l’Estat semblava necessari que Catalunya pogués tenir una capacitat de fer política pròpia en aquest tema

Però la realitat es tant desèrtica com moltes de les zones d’on provenen els nostres nous conciutadans.

Totes les referències a capacitats gestores de drets i deures i règims sancionadors es van excloure de l’Estatut; es adir que la Generalitat no pot tractar als nouvinguts com a la resta de ciutadans de Catalunya. Inclús els nouvinguts no es contemplen a l’hora de l’obligatorietat d’aprendre la llengua catalana, cosa hàbilment retirada per l’estat en les negociacions. Els nouvinguts no queden recollits a l’empara de la tutela de generalitat; sinó a la de l’Estat. De fet un dels temes clau que es demanava que era la capacitat de gestionar els permisos de treball i que la Generalitat ha destacat com a gran traspàs ha quedat nomes en una tramitació de la decisió de l’Estat. Catalunya hi posa l’administratiu de torn i l’estat la decisió.

En relació a la capacitat de la Generalitat per definir la política d’acollida la cosa ha quedat a nivell de possible coordinació, si l’estat vol. En aquest moment la voluntat es tal que l’Estat està recaptant impostos al mil.lio de nous ciutadans que han anat arribant des del 1.999 a Catalunya però a l’hora de repartir-los es base en el cens del 1.999; es adir just abans de que arribessin. Això si la Generalitat està coordinant la queixa, que es tot el que pot fer. Això sol son uns 1.000 mil.lions d’eur anuals que Catalunya rep de menys.

De l’Estatut també sen va excloure la capacitat de la Generalitat en la determinació de contingents – es a dir determinar quin nº d’immigrants poden arribar – i també s’excloïa la selecció en origen.

En resum podem afirmar una cosa ben nítidament: segons l’Estatut la immigració encara no ha arribat, i tampoc se l’espera.

El sistema estatutari no es capaç de gestionar un dels fenòmens mes importants de les últimes dècades com és la immigració. I vist això fa mal a l’orella escoltar a contertulians de mitjans generalistes afirmant que cal tenir paciència i esperar la sentència del TC. Les posiciones autonomistes s’estan enquadrant en defenses integristes de posicions perdedores que generaran molts danys a la societat.

Veure detall a www.araitaca.cat.

Compartir: Facebook Remoume Technorati La Tafanera Catosfera Delicious Wiko Independència Digg Yahoo Meneame Furl Reddit Fresqui Google Mixx Live StumbleUpon Simpy Barrapunto Webeame Twitter

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: