Resposta virulenta dels editorials de Madrid al text en defensa de l’Estatut dels diaris catalans

La Brunete mediàtica respon durament als rotatius catalans. ABC diu que només reformant la Constitució es poden canviar les regles de la convivència, a l’editorial ‘La dignidad de la Constitución’; El Mundo obre amb ‘Montilla y los nacionalistas aplauden a sus 12 periódicos’ i La Razón titula ‘Que dejen en paz al TC’.

27.11.2009 – 13:11 – Europa

Els mitjans de la dreta espanyola es mostren contundents contra l’editorial dels diaris catalans. El més virulent, probablement, és l’ABC. “Ni el Congrés, ni el Senat, ni el Govern ni el Parlament català són els titulars del poder constituent de la Nació espanyola”, diu el seu editorial, titulat La dignitat de la Constitució. “Aquest és el monstre creat per l’ambició política del president del Govern. Aquí té les conseqüències de creure que Espanya era una mercaderia a disposició dels seus acords de poder”, afegeix.

Al llarg del text, ABC rebat els arguments de l’editorial català amb contínues capgurades dels arguments. Per exemple, la demanda que els pactes polítics han de ser complerts, en referència a l’aprovació de l’Estatut, s’utilitza per a defensar que la Constitució també és d’obligat compliment: “«Els pactes s’han de complir». En efecte, han de ser-ho amb el ple sentit de la reciprocitat que entranya aquest aforisme jurídic, que podria complementar-se amb molts d’altres que farien recordar a la classe política catalana que el pacte fonamental que vincula a tots els espanyols és la Constitució de 1978. ¿Respecten ells el principi que «la Nació espanyola és la pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols» (article 2 de la Constitució)?”.

En la mateixa línia l’editorial d’El Mundo diu que “Si, per descomptat, és respectable la voluntat dels 1’9 milions de catalans que van votar a favor del nou Estatut fa tres anys, vuit vegades encara més respectable és la voluntat dels 15’7 milions de ciutadans que van votar a tota Espanya a favor de la Constitució el 1978”. Així mateix, lamenta que “els autors d’aquest text són tan sectaris que anomenen retrògrades als qui no estan d’acord amb ells”.

En un altre article, assegura que varen ser 10 i no 12 els diaris catalans que varen publicar l’editorial. Obvia, però, que el 9Nou la va penjar al web perquè només surt els dimarts i els divendres i que el Diari de Terrassa, com que ja havia tancat l’edició en paper, ha publicat avui l’editorial. En un vídeo del director d’El Mundo, Pedro J. Ramírez, sentencia que els polítics catalans no s’atreveixen a reformar la Constitució perquè “el paper ho aguanta tot, però les urnes no”.

I també La Razón centra l’editorial en aquest assumpte. Així, demanen “respecte al TC i a les regles de la democràcia”. “Escometre contra l’Alt Tribunal per una sentència que encara no existeix és greu i irresponsable”, consideren.

La resta de rotatius

De fet, tan a Catalunya com a Espanya, avui divendres la majoria de diaris obren amb titulars sobre l’editorial. Público destaca “El Govern confia en una retallada ‘menor’ de l’Estatut”; El Periódico opta per “Fort suport a l’editorial conjunt sobre l’Estatut”; El País escull “La societat civil de Catalunya es mobilitza en defensa de l’Estatut”; La Vanguardia destaca “Mobilització cívica en defensa de l’Estatut”, i l’Avui destaca “Els mitjans empenyen els polítics contra el TC”.

També l’editorial d’aquest últim diari tracta el sobiranisme, amb un text que diu “una nació, al capdavall, és un poble que té consciència pròpia. I Catalunya en té. Això vol dir que ningú –cap entramat jurídic ni polític– no pot estar per damunt de les opcions que prengui, democràticament, aquest país”. “Menys encara quan aquesta decisió és popular i directa, mitjançant una consulta amb totes les garanties, que és el que es va produir el 18 de juny del 2006 amb el referèndum que va aprovar l’Estatut”, defensen.

Els únics diaris que no tracten l’editorial a l’obertura són 20 minutos, que destaca “El transport públic i els peatges pujaran fins a un 2% el 2010”, i l’edició barcelonina d’El Punt, que obre amb “L’ADN de Pere II obre la porta a grans descobertes sobre els reis catalans”.

Compartir: Facebook Remoume Technorati La Tafanera Catosfera Delicious Wiko Independència Digg Yahoo Meneame Furl Reddit Fresqui Google Mixx Live StumbleUpon Simpy Barrapunto Webeame Twitter

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: