Les consultes independentistes catalanes atreuen avui totes les mirades

«Hem de ser positius i pensar que podem ser independents», va afirmar María Pérez Vinyals, la primera electora que va dipositar el seu vot a Sant Jaume de Frontayà. Aquest poble, el més petit de Catalunya, va anticipar un dia la consulta que avui es celebra a 166 municipis.

.

GARA> idatzi> Mundua/Laia ALTARRIBA I PIGUILLEM |

Una alta participació és el gran repte per als que avui organitzen i donen suport a la celebració de les consultes independentistes als Països Catalans, a les quals estan convocades 700.000 catalans. Molts ulls estan posats en els 166 municipis que avui celebren la consulta. Òbviament els dels qui les organitzen, però també del centenar de poblacions que ja han anunciat que al febrer o abril emularan l’experiència. I més enllà del Principat, a les Illes Balears, com a mínim els ulls de 103 alcaldes i regidors que ahir van constituir la plataforma pel dret a decidir Avançam estaran atents als resultats.

Amb un interès molt diferent, també a Madrid seguiran la votació. A diferència del que va passar amb la d’Arenys de Munt al setembre, aquest cop l’Estat espanyol ha preferit no oposar-se frontalment a les consultes ja que considera que el seu rebuig podria provocar una major participació.

També en altres nacions s’ha aixecat l’interès pel que avui passarà a 166 poblacions catalanes. Més de trenta observadors de diversos punts geogràfics seguiran de prop el desenvolupament de les consultes.

Entre ells hi ha representants de Udalbiltza, nou alcaldes de l’esquerra abertzale i càrrecs electes de diferents nacions sense Estat. Però més enllà de despertar l’interès d’altres moviments a favor del dret a decidir, molts mitjans de comunicació europeus s’han acreditat per cobrir la jornada electoral.

Les paperetes tenen una pregunta compartida per la majoria de municipis: “Està vostè d’acord que la Nació Catalana es converteixi en un Estat de dret, democràtic i social, integrat a la UE?».

L’esquerra independentista catalana no està satisfeta amb el text, i en alguns municipis ha aconseguit canviar el terme de «Nació Catalana» pel de «Països Catalans» i eliminar la referència a la Unió Europea.

Però en les poblacions on no ha aconseguit canviar la formulació, igualment les diferents organitzacions que composen aquest moviment s’han implicat a fons amb unes consultes que per a molts catalans són un pas que els acosta més a la independència.

Els habitants de Sant Jaume de Frontayà ja van exercir ahir amb èxit el seu dret al vot.

.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: