La inflació anual dels Països Catalans, en augment

El major increment anual s’ha patit a Barcelona (0,9%), seguida de València i les Illes Balears i Pitiüses (0,5%)

Kaos. Laboral i economia | Llibertat.cat | Dimecres 16.12.2009 – a las 9:59 |

La inflació dels Països Catalans se situa en xifres positives a causa de l’increment del preu dels carburants. Després de molts mesos en xifres negatives, la inflació anual dels Països Catalans s’ha incrementat durant el mes de novembre fins al punt d’esdevenir positiva en els tres territoris que l’Instituto Nacional de Estadística permet analitzar.

Les causes d’aquesta evolució, tal com apunta la Intersindical-SCS, en cap cas cal buscar-les en un augment del poder adquisitiu de les classes treballadores, ja que bona part de les partides que es tenen en compte han mantingut les xifres negatives de mesos anteriors. Per contra, durant el novembre, s’ha combinat l’increment dels preus de la roba i el calçat, que ja va iniciar-se el mes anterior a causa de les compres de temporada, i el temut increment del preu dels carburants, que ha repercutit en un major cost dels transports, els quals han augmentat un 4,8% a Catalunya, un 4,2% al País Valencià i un 4% a les Illes Balears i Pitiüses, en el que portem d’any.

Per províncies, el major increment anual s’ha patit a Barcelona (0,9%), seguida de València i les Illes Balears i Pitiüses (0,5%), mentre que el menor increment ha tingut lloc a Castelló (on encara és negatiu, del -0,1%), seguit d’Alacant (0,1%) i Lleida i Girona (0,2%). A nivell mensual, on els preus han pujat més ha estat a les Illes Balears i Pitiüses (0,7%) i Barcelona i Lleida (0,6%), i on ho han fet en menor mesura ha estat a Castelló (0,2%).

Com s’ha comentat anteriorment i com es pot comprovar en el requadre, aquesta evolució és provocada per causes conjunturals de temporada i sobretot per motius exògens, com són el preu del petroli. D’aquesta manera, es pot caure en el perill que tingui lloc un increment dels preus que no respongui en cap cas a la realitat del poder adquisitiu de la majoria de la població, la qual es veuria obligada a realitzar una despesa cada cop major per la qual no disposa d’ingressos equivalents, dificultant d’aquesta manera el consum i el benestar.

Així, cal que ara, més que mai, s’afronti el debat pendent de la millora de les condicions salarials i de poder adquisitiu de la classe treballadora, cada cop més degradades després d’anys de polítiques neoliberals de repartició de la riquesa en favor del gran capital i que han contribuït decisivament a provocar l’actual crisi. Algunes de les mesures cap a les quals cal avançar, per tal de poder assolir una economia realment sostenible ha de ser un salari mínim de 1.200€ (el 60% del salari mig, tal com recomana l’OIT), una fiscalitat profundament més progressiva, un subsidi d’atur indefinit i digne, increments salarials per sobre del 2% i la capacitat dels Països Catalans per adaptar aquestes i altres mesures a la realitat i el cost de la vida propis. Cal, doncs, acceptar que la situació actual, en bona mesura, es deu a la incapacitat per consumir allò produït, a causa de la precarietat endèmica i en augment de la classe treballadora, una xacra a la qual cal fer-hi front per sortir de la crisi.

.

Mes informació:

Laboral / Economía

Països Catalans

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: