Els antitaurins guanyen el primer assalt: 67 diputats voten a favor del debat

Els diputats del Parlament de Catalunya han aprovat debatre la ILP sobre la prohibició de les curses de toros. 67 diputats hi han votat a favor, 59 en contra i hi ha hagut 5 abstencions. José Montilla ha votat a favor de les curses de braus.

18.12.2009 – 12:12 – Països Catalans

El Ple del Parlament ha obert la porta a la prohibició de les ‘corrides de toros’ a Catalunya amb el rebuig a les esmenes a la totalitat presentades per PSC, PPC i C’s contra la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de la Plataforma Prou!. Les esmenes a la totalitat han estat rebutjades, en votació secreta, per 59 vots a favor, 67 en contra i 5 abstencions. Per tant, hi ha hagut una diferència de 8 vots entre els vots en contra a les esmenes a la totalitat i els vots a favor. Quatre diputats no han participat en la votació. Així, la ILP antitaurina ha estat acceptada a tràmit i ara comença un procés en comissió per decidir si es regula per llei la prohibició d’aquests espectacles.

Els 48 diputats de CiU i els 37 del PSC són els que tenien a les seves mans la decisió final, atès que els 33 ERC i ICV ja van anunciar que votarien a favor del debat i els 17 de PP i Ciutadans en contra. Així doncs, aproximadament la meitat dels diputats convergents i socialistes que eren en aquell moment al Ple, han votat a favor del debat de la iniciativa. En total, han sigut 34 diputats d’aquests dos grups polítics. De fet, alguns alts càrrecs convergents com Felip Puig o Oriol Pujol ja van confirmar el seu vot favorable. D’altra banda, els quatre diputats que s’han abstingut de la votació provenen, amb tota seguretat, de les files socialistes.

Els diputats han rebut i estan rebent pressions d’associacions pro-taurines, diputats francesos, entitats espanyolistes i del govern espanyol.

La decisió que es prengui el divendres 18 de desembre espanta al govern espanyol. Només 5 dies després de els consultes sobiranistes, Catalunya pot exercir el seu autogovern per acabar amb les ‘corridas de toros’, la tradició ‘cultural’ espanyola més coneguda arreu del món. Tot i que la ILP Prou! es basa bàsicament en protegir els animals, des de molts sectors de l’espanyolisme s’ha vist com un fet simbòlic de desvinculació cultural de Catalunya respecte Espanya.

En aquest sentit, com que la votació pot anar de molts pocs vots, les associacions pro-taurines, diputats francesos, entitats espanyolistes i el mateix govern espanyol a través del Ministeri de Cultura han pressionat, sobretot al PSC, perquè voti en contra de la proposta de la ILP.

Si els diputats no cedeixen al xantatge ni a qualsevol tipus de suborn Catalunya no tindrà ‘corrides de toros’ al mes de març

Els càlculs lògics i pels sondejos als quals ha tingut accés crònica.cat, divendres la proposta de la ILP Prou serà aprovada per tots els diputats d’Esquerra i Iniciativa, per 2/3 dels diputats de CiU i per la meitat dels diputats del PSC. Si això és així, s’iniciaran els tràmits perquè en tres mesos ja no es puguin celebrar ‘corridas de toros’ a Catalunya.

.

Més informació:

El PSC assegura que el patiment dels animals no pot justificar la prohibició de les curses de toros

Carta oberta de la Plataforma PROU als Diputats del Parlament de Catalunya

Jordi Évole, Josep Puigbó i Arcadi Espada, signants d’un manifest protaurí a Catalunya

El Parlament debatrà a partir de demà la prohibició de les curses de toros

La plataforma Prou demana a CiU i PSC que no bloquegin el debat de la ILP sobre les curses de braus

.

Compartir: Facebook Remoume Technorati La Tafanera Catosfera Delicious Wiko Independència Digg Yahoo Meneame Furl Reddit Fresqui Google Mixx Live StumbleUpon Simpy Barrapunto Webeame Twitter

Deixa un comentari