Obsoleta monarquia

24.12.2009

Aquest vespre, Joan Carles I tornarà a dirigir-se als ciutadans, que no súbdits, de l’Estat espanyol. Ho farà, previsiblement, des de les habituals ambigüitats pròpies dels seus discursos, pensades per assenyalar qüestions d’Estat sense molestar excessivament ningú, en especial els dos grans partits espanyols, PP i PSOE. I ho farà, com de costum, aconseguint més atenció dels mitjans i de la classe política que no pas d’una ciutadania cada cop menys identificada amb la institució monàrquica.

I és que un cop acabada la Transició i consolidada, mal que bé, la democràcia, el rei Joan Carles sembla haver-se quedat sense gaire cosa a fer, políticament parlant. Monarca d’un regne vingut a menys, complint exclusivament una funció simbòlica, Joan Carles I segueix sent amplament valorat fora de Catalunya i del País Basc, però la institució a la que representa és vista, en bona mesura, com poc més que una ambaixada especialment costosa.

A això se li suma la inviolabilitat que segueix rodejant la institució monàrquica, que penalitza tot comportament que pugui ser considerat com a “injuriós”. Una penalització que col·loca el rei per sobre del ciutadà normal i corrent, en oberta contradicció amb el principi democràtic de la igualtat dels ciutadans davant la llei, i que cada cop que s’ha aplicat no ha aconseguit una altra cosa que incrementar el creixent sentiment antimonàrquic, especialment a Catalunya i al País Basc.

Es diu que, malgrat tot això, la monarquia segueix sent un dels símbols de la unitat de l’Estat. Però és difícil no veure en això més un handicap que un avantatge, tenint en compte que darrerament la defensa de la unitat d’Espanya sembla anar de capa caiguda precisament als dos territoris que, per raons històriques, han esdevingut més antimonàrquics: Catalunya i el País Basc, precisament. No sembla, doncs, que sigui trivial preguntar-se quants Nadals li queden a la monarquia espanyola.

.

Compartir: Facebook Remoume Technorati La Tafanera Catosfera Delicious Wiko Independència Digg Yahoo Meneame Furl Reddit Fresqui Google Mixx Live StumbleUpon Simpy Barrapunto Webeame Twitter

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: