El que puja baixa

PREOCUPAT Zapatero procura dissimular el neguit per la davallada a les enquestes ESPERANÇA Confia que el 2010 començarà la remuntada econòmica UE Utilitzarà la presidència europea com a revulsiu

José Luis Rodríguez Zapatero amb Mariano Rajoy a la Moncloa l’octubre de l’any passat

En política, com en gairebé tot a la vida, un dia ets al capdamunt i l’endemà pots ensopegar i caure rodolant fins al fons de l’abisme. I un cop a terra, és evident que el pas més difícil és el de treure el cap amb un sotrac d’aquestes característiques. Després d’anys d’haver-se repenjat massa en la seva bona estrella, José Luis Rodríguez Zapatero comença a ser conscient que la successiva davallada a les enquestes en favor del PP ja no és un refredat d’hivern, sinó que pot convertir-se en una malaltia crònica que se l’endugui a l’altre barri -és a dir, als bancs de l’oposició- si no hi posa remei immediatament.

El president espanyol, però, procura dissimular el seu neguit repetint com un lloro que a l’executiu no el preocupa gens que el PP li passi al davant en els sondejos que darrerament han publicat diferents mitjans de comunicació, sinó que el seu objectiu és el de “treballar cada dia per remuntar” la greu situació econòmica. Així, tot i fer veure que la crisi política no l’afecta en absolut, el cert és que a hores d’ara se sent lligat de peus i mans perquè, segons s’admet a la Moncloa, “no és el millor moment per moure les fitxes”.

Canvis en el govern

Això no treu, però, que de cara a l’estiu del 2010, un cop superada la presidència de la UE, Zapatero ja tingui pensat dur a terme una àmplia remodelació del seu govern per afrontar les eleccions autonòmiques i municipals del maig del 2011 i, sobretot, per renovar els aires monclovites de cara a la segona part de la legislatura que, si res no ho canvia, ha de concloure el març del 2012.

De fet, el cap de l’executiu central interpreta que ostentar el lideratge d’Europa durant els sis mesos vinents pot suposar-li un important revulsiu per anar remuntant. Perquè hi ha un element que preocupa força els socialistes i és que alguns sondejos apunten fins i tot que Mariano Rajoy treu millor valoració que Zapatero. Fins ara el PSOE confiava en la “feblesa” política de Mariano Rajoy enfront de la “bona imatge” del president espanyol entre l’espectre d’electors que va des del centre fins a l’esquerra. Darrerament, una part d’aquestes simpaties s’ha desplaçat cap al líder del PP. O, si més no, a poc a poc Rajoy es comença a deixar de veure com un polític dèbil i sense personalitat incapaç de gestionar ni la seva escala de veïns.

Així que ja no és només el PP com a partit el que puja a les enquestes, sinó que el seu líder es reforça. Al PSOE cada cop li resulta menys creïble el discurs que mentre Rajoy sigui al capdavant de la formació, no els cal patir per perdre unes eleccions.

A banda del desgast pels més de cinc anys a la Moncloa i les pífies de tota mena que en aquest període han protagonitzat des de Zapatero fins al darrer dels seus ministres, el detonant de tot plegat és, sens dubte, la crisi econòmica, visualitzada sobretot en el degoteig continu d’aturats. El PSOE, però, està convençut que aquest és un factor negatiu que començarà a corregir-se durant el segon semestre de l’any vinent.

Castells en l’aire

Però si es compleixen els pronòstics dels indicadors internacionals, que preveuen que l’economia espanyola serà la darrera de la UE a recuperar-se, Zapatero a hores d’ara ja pot anar fent castells en l’aire que, al final, els canvis que preveu al govern i els reforços que farà al partit -on Leire Pajín no s’acaba de consolidar com a secretària d’organització- no li hauran servit de res.

Des del nucli dur que envolta el president, la crisi de govern, però, es presenta com un fet inevitable no només com a revulsiu per al 2012, sinó que abans caldrà buscar rostres que arrosseguin el votant socialista de cara a les autonòmiques i municipals.

Fins ara Zapatero s’ha negat a obrir el debat sobre els candidats del 2011 fins al juliol vinent per dues raons: perquè vol tenir una presidència de la UE tranquil·la, sense conflicte intern, però, sobretot, perquè pretén avaluar quins dels seus actuals ministres hauran tingut temps per recuperar-se en els sondejos per, si cal, enviar-los a recuperar o a consolidar governs autonòmics i municipals.

.

Paraules clau: ZapateroRajoyMoncloaMarianoPsoeEconòmicaPresidènciaRevulsiu,Enquestes

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: