2009: l’any del decreixement

ECOLOGISTES EN ACCIÓ desembre 29.12.2009

Ecologistes en Acció considera que l’origen de l’actual crisi econòmica és, en realitat, el fracàs d’un model de creixement infinit en un planeta de recursos finits. Per això, l’organització ecologista, va declarar el 2009 l’any de “menys per viure millor amb equitat”, l’any del decreixement.L’organització fa un balanç de 2009 sota aquesta perspectiva que dóna més ombres que llums.

Un dels elements clau de l’any ha estat la crisi econòmica. Ecologistes en Acció considera que el que estem vivint és sobretot una crisi ambiental i social causada per aquest sistema econòmic que necessita créixer contínuament. Davant d’això, l’organització ecologista planteja el decreixement: la idea que, per viure amb equitat i millor, cal viure amb menys.

Sota aquest enfocament, Ecologistes en Acció ha centrat gran part dels seus esforços aquest any en la lluita contra el canvi climàtic, entenent que és el principal problema socioambiental a què s’enfronta la humanitat. Un problema causat pel sobreús de recursos i la saturació d’embornals, pel model de creixement.

Un dels seus eixos d’actuació ha estat la denúncia que el Govern no lluita realment contra l’escalfament global, sinó que l’incita, com demostra l’informe de l’organització al respecte.

La lluita contra el canvi climàtic ha tingut el moment àlgid a Copenhaguen, però prèviament es va realitzar la pre-cimera de Barcelona, on el treball d’Ecologistes en Acció va ser clau en la plataforma d’organitzacions socials que es va articular per pressionarper un avanç en les negociacions.

El balanç que fa la organització del Copenhaguen és d’una profunda decepció. No només s’ha produït una ferotge repressió del moviment ecologista sinó que, el que és més greu, no s’ha arribat a cap acord de reducció d’emissions. Sens dubte, després de Copenhaguen, els governs i les multinacionals ens empenyen un pas més cap a l’abisme climàtic.

Però Copenhaguen i Barcelona no han estat els esdeveniments sobre canvi climàtic que s’han produït durant l’any. Per exemple, Ecologistes en Acció va participar en el primer Tribunal Internacional de Justícia Climàtica, celebrat a Bolívia, ha iniciat una campanya anomenada “Les ciutats i el Clima” a Gijón, però que recorrerà tot l’Estat; o realitzataccions directes per pressionar el Govern i sensibilitzar la ciutadania.

El decreixement s’aplica al consum de matèria i energia. Per això, un any més, Ecologistes en Acció ha celebrat el dia sense compres, aquest any amb el llançament d’un nou producte: Res.

Durant 2009 ha estat especialment significativa la decisió d’allargar la vida de la Central Nuclear de Santa María de Garoña fins als 42 anys.Una decisió que ha suposat l’incompliment del Programa Electoral del PSOE i que implica un greu risc per a la població i la natura. Una decisió res decrecentista.

I el mateix es pot aplicar a l’ús del petroli ia la construcció de noves refineries, com l’actualment projectada a Terra de Barros (Badajoz). Per això Ecologistes en Acció ha valorat molt negativament les ajudes a l’automoció que ha promogut el Govern. Davant d’això, ha estat donant suport i participant en esdeveniments com la Criticón, la trobada ciclista que va tenir lloc a Madrid i que va congregar a milers de persones.

La principal font de consum de recursos en el nostre Estat ha estat la construcció, que ha patit un fort aturada durant aquest any a causa de la crisi. No obstant això, el Govern ha destinat esforços i ajuts per revitalitzar-com la reforma de la Llei de Costes, passant per alt el pèssim estat de la costa espanyola, com denuncia l’informe Banderas Negras. Encara que aquest no ha estat, ni molt menys, l’únic cas demesures anti-crisi que ajuden a la recuperació de l’urbanisme.

Que els recursos són escassos ho demostra l’aigua que, un any més, ha tornat a ser font de conflictes, com ho exemplifiquen els repetits globus sonda del Govern sobre un nou transvasament del Tajo a Llevant i la situació del Parc Nacional de les Taules de Daimiel (Ciudad Real).

Un exemple positiu a nivell internacional de decreixement de la contaminació ha estat l’inici de la fi de l’ús del mercuri a nivell internacional. Tant de bo es puguin celebrar polítiques del mateix tipus per a la millora de la qualitat de l’aire de les nostres ciutats, ja que, com demostra l’informe anual que presenta Ecologistes en Acció, el 84% de la població espanyola respira aire contaminat. Una altra aplicació seria, per exemple, el tancament definitiu de la mina de coure de Las Cruces (Sevilla).

“Menys per viure millor” també s’aplica a la nostra velocitat de desplaçament. Per això Ekologistak Martxan ha estat lluitant durant tot l’any contra el Tren d’Alta Velocitat, la “Y basca”.

El decreixement també incumbeix a les macroestructures econòmiques: la UE mai no podrà ser sostenible, com ha denunciat l’organització ecologista durant la campanya organitzada durant les eleccions al Parlament Europeu.

La filosofia de la reducció també s’ha intentat baixar al terreny legislatiu mitjançant l’esperit i l’articulat de la proposició de llei presentada sobre fiscalitat ambiental.

Malauradament el Govern ha fet oïdes sordes i continua obsessionat pel creixement en un planeta finit, com ho demostra l’Avantprojecte deLlei d’Economia Sostenible i les mesures anti-crisi. Un Govern que s’ha merescut un sonor suspens ambiental per part de les organitzacions ecologistes d’àmbit estatal en el balanç de la seva segona legislatura.

A nivell internacional el context ha estat similar. Per això, l’organització ecologista ha estat mobilitzant al carrer contra les falses sortides que planteja el G-20 a la crisi, i presentant les seves propostes i anàlisis.

Tot això a un any en què han continuat les massacres de palestins per part de l’exèrcit israelià i la solidaritat amb el Sàhara Occidental ha saltat a un primer pla. El decreixement és el camí cap a la sostenibilitat i la pau.

No obstant això no tot ha de decréixer. Per exemple la biodiversitat i els serveis que proporciona han d’anar en augment. En aquest any s’ha complert del desè aniversari de l’Estratègia Espanyola de Biodiversitat,la qual mai no ha arribat a aplicar-se. El resultat: la pèrdua continuada de biodiversitat en el nostre Estat ia la UE. Probablement alguns dels exemples més paradigmàtics estiguin al mar, com el del tonyina o elstaurons, la extinció arribarà si segueixen endavant les polítiques en curs. Davant d’això, Ecologistes en Acció va presentar un catàleg amb 62 mesures, no miraculoses, per aturar la pèrdua de biodiversitat. La primera d’elles és fugir del creixement econòmic continuat.

Les comunitats autònomes no estan exemptes de responsabilitat en aquests assumptes. El cas més greu durant 2009 ha estat el del Govern canari, que pretén descatalogar com protegides espècies per a la construcció del macro-port de Granadilla (Tenerife). Ben Magec – Ecologistes en Acció ha estat a primera fila de les mobilitzacions contra el port i de la lluita judicial per impedir-, que ha tendit importants èxits durant 2009.

Un altre dels aspectes que ha de créixer és l’agricultura ecològica. Per això l’organització ha posat en marxa grups de consum agroecològic i un projecte de foment de l’agricultura ecològica, alhora que lluita contra les transgènics, per exemple mitjançant la mobilització estatal de Saragossa.

Tot això amb situacions d’assetjament policial i judicial en molts casos, com ho demostra la condemna en costes de 30.000 euros a Ecologistes en Acció per denunciar la contaminació del riu Segura, mentre es absolia els acusats, o la multa rebuda a Cartagena durant una acció de denúncia dels danys del port d’El GORGUEL (Múrcia).

.

¿Compartir?: facebook Twitter delicious digg fresqui meneame technorati yahoo

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: