Contra la clonació de l’cabra pirinenca

NATURALESA gener  5 del 2010

El Govern d’Aragó continua amb el seu projecte de clonació de l’cabra pirinenca. Per a Ecologistes en Acció no es donen les condicions tècniques, científiques i socials que permetin la recuperació de l’espècie a la natura, per la qual cosa considera que no s’ha de seguir endavant amb el projecte.

El 6 gener 2000 va aparèixer mort al Parc Nacional d’Ordesa i Mont Perdut l’últim exemplar de cabra pirinenca, donant oficialment per extingida aquesta subespècie de cabra salvatge, encara que ja bastants anys, el nombre d’exemplars existents era insuficient per mantenir la població .

10 anys després, en ple inici de la celebració de l’Any Internacional de la Diversitat Biològica, és clar que continuen sent insuficients les mesures polítiques i tècniques encaminades a evitar la seva pèrdua. En el propi Aragó, 221 espècies recollides en el Catàleg d’Espècies Amenaçades d’aquesta comunitat segueixen sense comptar amb l’oportú pla de gestió, al qual es va comprometre el Govern d’Aragó fa 15 anys.

No obstant això, malgrat la gran quantitat d’actuacions necessàries per evitar la pèrdua d’espècies i hàbitats amenaçats, el Govern d’Aragó pretén considerar com a prioritari, curiosament quan no va posar les mesures oportunes per evitar la seva desaparició, continuar amb el projecte de clonació del cabra pirinenca.

El 2003 i en el més absolut secret, després d’implantar 54 embrions, aconseguits a través del material genètic de l’últim exemplar de l’espècie, en diverses femelles de cabra salvatge de la població de Beseit, hauria nascut un exemplar, encara no format en la seva totalitat , que va viure unes poques hores. Després d’aquest fracàs el Govern d’Aragó, o almenys així ho va transmetre a l’opinió pública, va decidir abandonar el projecte.

El 2005, es modifica el Catàleg d’Espècies Amenaçades d’Aragó i entre altres novetats crea la categoria d’espècie “extingida” per incloure el cabra pirinenca. Aquesta catalogació comporta la necessitat de redactar un pla de reintroducció de l’espècie “sempre que les condicions tècniques, científiques i socials ho permetin”

Per a Ecologistes en Acció aquestes condicions no es compleixen i considera inviable en el moment actual crear una població de cabra pirinenca que pugui sobreviure en plena natura. No obstant això, el Govern d’Aragó continua endavant amb el seu projecte de clonació, utilitzant recursos públics que serien molt més necessaris en matèries de conservació de biodiversitat. De les poques dades econòmiques que existeixen sobre el projecte se sap que el 2001 es van destinar un mínim de 300.000 € de fons públics.

Les condicions tècniques, científiques i socials no es donen en l’actualitat pels següents motius:

• Manca de planificació. Si no s’ha redactat un pla de reintroducció, quin és l’objectiu de seguir endavant amb la clonació de l’espècie?

• El comitè científic assessor del Pla de recuperació del cabra pirinenca desaconsellar utilitzar la clonació per a la seva recuperació.

• Els darrers exemplars tenien una tremenda deriva genètica, per consanguinitat, donat que durant molts anys la població va estar per sota del llindar mínim per ser viable. A més el material genètic prové d’un sol individu homozigòtica, una femella d’avançada edat, amb greus problemes patològics i d’infertilitat.

• Tots els exemplars obtinguts per aquest sistema seran genèticament idèntics.

• Una espècie també aquesta definida pel seu fenotip, que a més de l’herència genètica inclou la influència del seu “ambient” (comportament après, accés a l’alimentació, adaptació al medi …) que és el que assegura la seva identitat com a cabra pirinenca i la seva major possibilitat de supervivència com a individu.

• Es planteja un debat ètic sobre la clonació d’espècies silvestres, i es pot extreure la idea equívoca que es pot manejar espècies en captivitat o el seu material genètic en laboratoris per reposar posteriorment, permetent així la realització d’infraestructures que influeixen en la seva desaparició o no considerant prioritari la conservació in-situ.

• D’acord amb aquestes consideracions, Ecologistes en Acció considera que és clar que el projecte de clonar el cabra pirinenca no és per a la recuperació efectiva de l’espècie, sinó més aviat té tints de propaganda política, per la qual cosa cal preguntar-se si és convenient seguir amb l’esmentat projecte. Per a l’organització ecologista s’hauria de paralitzar el projecte.

.

¿Compartir?: Facebook Twitter delicious digg fresqui meneame technorati yahoo

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: