La demanda de famílies que volen escolaritzar en català els seus fills a la Catalunya Nord supera l’oferta existent

La Bressola ja fa 30 anys que ensenya en català als nens de la Catalunya Nord. Els alumnes dels vuit centres superen ja els 700, i els centres estan saturats.

.

08.01.2010 – 06:01 – Països Catalans

En aquell moment, a la Catalunya del Nord el català s’associava al passat.Amb el temps, però, les escoles s’han modernitzat i cada vegada més pares, no només catalanoparlants, opten per escolaritzar els seus fills en aquestes escoles laiques catalanes. Actualment la demanda sempre supera l’oferta existent i es calcula que entre 150 i 200 alumnes es queden cada any sense poder estudiar català a la Catalunya del Nord.

La primera Bressola de Perpinyà es va crear a la clínica veterinària ‘La Croix bleue’ a la Carretera d’Elna. L’escola de Nyils va ser la segona escola creada per la Bressola el 1977 i la primera que fou allotjada a un edifici municipal gràcies a l’ajuntament. No va ser fins el curs 2002 /2003 que van iniciar-se els primers estudis secundaris amb la Bressola. El col·legi d’ensenyament secundari ha anat creixent any rere any i ha de passat de 18 a 82 alumnes l’any 2009.’L’escola Bressola ha anat creixent malgrat l’aïllament, els sabotatges i l’oposició dels partits’, ha denunciat Joan Pere Le Bihan, director general de les escoles La Bressola de la Catalunya del Nord.

Al seu entendre, s’ha demostrat que el fet d’ensenyar en català no perjudica els estudis dels alumnes. Per això, des de la Bressola es demanen noves fonts de finançament i més espai, ja que actualment tenen 700 alumnes ‘però en podríem tenir 3.000’, ha afegit Le Bihan. Actualment, el govern francès paga els sous de la majoria de mestres però l’associació d’amics de la Bressola s’ha de fer càrrec del personal no docent i de l’espai, un cost que assoleix els 500.000 euros. Precisament aquestes limitacions els han impedit obrir una escola al Vallespir, l’única comarca que encara no té una escola on poder estudiar en català.Una nova oportunitat pel català.

L’èxit de la Bressola rau, segons Le Bihan, que no només ha arribat als ‘catalans i catalanistes’ sinó també a la població general del país. ‘Hem aconseguit que la Bressola sigui l’escola del país adaptada a la situació geogràfica’, ha afegit el director general de la Bressola. Aquesta circumstància ha propiciat la proliferació d’escoles bilingües a França.Tot i així, Le Bian insta a ‘ensorrar la frontera mental’ que encara hi ha entre Catalunya i la Catalunya del Nord per aprofitar la ‘nova oportunitat’ que té el català a la Catalunya del Nord. I és que, segons la filosofia Bressola, aquestes escoles no només ensenyen el català sinó que fa servir el català com a llengua de comunicació.

.

.

Compartir: Facebook Remoume Technorati La Tafanera Catosfera Delicious Wiko Independència Digg Yahoo Meneame Furl Reddit Fresqui Google Mixx Live StumbleUpon Simpy Barrapunto Webeame Twitter

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: