Respostes dels moviments socials davant la presidència espanyola de la UE

ANTIGLOBALITZACIÓ gener 7 del 2010  ACCIONS, p2

Amb motiu de la presidència espanyola de la Unió Europea, desenes d’organitzacions de l’Estat espanyol han decidit unir les seves forces per expressar una vegada més la seva repulsa davant el projecte capitalista i neoliberal que representa la UE. Aquestes organitzacions estan coordinades amb altres de la resta de la Unió i d’Amèrica Llatina.

La UE ha demostrat ser un entramat institucional antidemocràtic al servei dels interessos de les multinacionals i de les elits dels estats membres. Serveixi d’exemple l’orientació econonomicista i contrària als drets socials bàsics del Tractat de Lisboa, aprovat sense consultar a la ciutadania (excepte a Irlanda, per imperatiu legal).

Per servir a aquests interessos, la UE no dubta a rebaixar les condicions laborals i en facilitar els acomiadaments i la destrucció d’ocupació, com demostra la doctrina de la “flexiseguretat”. Igualment, defensa amb tot el seu aparell diplomàtic les estratègies comercials i empresarials abusives de les empreses europees en països del Sud.Les organitzacions signants rebutgen les pressions a les que la UE sotmet a tercers països perquè signin els tractats comercials, mal anomenats “Acords d’Associació”. Són una forma de “neocolonialisme” i d’espoliació, tant de la natura com de les poblacions del Sud.

En paral.lel a aquest suport explícit als interessos de les elits, es produeix una desprotecció premeditada de les ciutadanes i ciutadans europeus. Les organitzacions signants denuncien una vegada més el desmantellament i la privatització dels serveis públics promoguda per la Comissió Europea. Els serveis públics no haurien de ser negocis, sinó drets bàsics de les persones.

També és reprovable la política de la UE sobre les fronteres. Amb diferents directives aprovades es pretén fer de la UE una fortalesa on els diners i els béns puguin moure’s lliurement, mentre que a les persones migrants se’ls posen barreres que violen els drets humans.Manifestem la nostra especial repulsa davant la Directiva de Retorn, rebatejada com “de la Vergonya”.

Igualment, el discurs ambientalista de la UE no deixa de ser paper mullat que es queda en res, o molt poc, a l’hora de prendre mesures concretes. Una vegada més, els beneficis del capital estan per sobre dels drets dels pobles, les persones i la resta d’éssers vius.

Com que és una estructura creada amb l’objectiu d’enfortir les economies capitalistes i de millorar la competitivitat, com bé reflecteixen l’estratègia “Europa Global competint en el món” o la “Directiva Bolkestein”, totes les polítiques europees en matèria de transports, d’agricultura , de finances, d’educació … es supediten a l’objectiu econòmic i es concreten en un major espoli del medi ambient.Denunciem que la UE és insostenible social i ambientalment.

Les organitzacions signants creiem en la solidaritat entre els pobles, entre les diferents lluites i entre les persones. Per això, al llarg del semestre de la Presidència espanyola de la UE convocarem diverses trobades i accions per analitzar a la UE, denunciar la injustícia estructural que tanca i crear alternatives.

ACCIONS

Entre les accions de resposta a diferents esdeveniments de la Presidència destaquen:

• 15-16 de gener. Fòrum Alternatiu a la reunió de ministres / es d’energia i medi ambient a Sevilla.

• 27-28 de gener. Fòrum Alternatiu a la reunió sobre treball de Barcelona.

• 17-19 de maig. Es descriuen els actes més avall en paral.lel a la reunió de la UE, i Amèrica Llatina i Carib.

• 25 de maig. Mobilitzacions contra la presència de tropes de la UE i els EUA a l’Afganistan coincidint amb la cimera UE-EUA de Madrid.

• 30 de maig al 1 de juny. Mobilitzacions centrades en la reforma de la PAC i contra els transgènics en paral.lel a la reunió de ministres / es d’agricultura a Mèrida.

• 6-7 de juny. Fòrum Alternatiu i mobilitzacions a la reunió de la Regió Euromediterrània.

• Data per determinar. Mobilitzacions centrades en el dret a l’autodeterminació del Sàhara coincidint amb la cimera UE-Marroc de Granada.

MOBILITZACIONS A MADRID

A Madrid s’està organitzant, des de les xarxes “Enalzando Alternatives” i “Contra l’Europa del capital i la guerra, i les seves crisis. Per la solidaritat entre ells pobles “un ampli ventall de respostes que congregaran a milers de persones i centenars d’activistes llatinoamericans i de la resta de la UE.

El calendari d’activitats és el següent:

• 14 de maig. Arribada a Madrid de les marxes contra l’atur i l’exclusió.Inici del Tribunal Permanent dels Pobles que jutjarà les accions de les multinacionals europees a Amèrica Llatina i Carib i la corresposta de la UE.

• 15 de maig. Tribunal Permanent dels Pobles. Fòrum Alternatiu a la reunió oficial.

• 16 de maig. Mobilització per la solidaritat entre els pobles.Assemblea de Moviments Socials de la UE i Amèrica Llatina i Carib.

• 17-19 de maig. Accions directes noviolentes centrades en la Cimera oficial.

PRIMERES  organitzacions convocants

ACSUR-Las Segovias, ATTAC, Àgora Nord Sud, Amics de la Terra, Assemblea Antimilitarista de Madrid, Baladre, Campanya UE pa’qué?, Campanya Qui deu a qui?, CEAR, CEDSALA, CGT, COIN, Col • lectiu de Joves Comunistes , Colectivo Pati Maravillas, Confederació Intersindical, Cooperacció, Cristians de Base, Ecologistes en Acció / Ekologistak Martxan / Ben Magec, Enginyeria Sense Fronteres, En Lluita, Entrepobles / Entrepueblos, Fundació CEPS, Fundació Contamíname per al Mestissatge Cultural, Fundació Fills del Blat de moro, Iepala, Esquerra Anticapitalista, Esquerra Unida / Joves d’Esquerra Unida – CM, Komite Suport MST, La Promotora xarxa de professors de la UCM, Lliga dels Drets dels Pobles, Medicus Mundi Catalunya, Mundubat, Observatori del Deute en la Globalització, OMAL — Pau amb Dignitat, OSPAAAL-solidaritat, Partit Comunista, PCPE, Partit Humanista, Plataforma Rural, Xarxa Solidària Ítaca, SETEM / SETEM-Catalunya, Verdegaia, Veterinaris sense Fronteres / Veterinaris sense Fronteres.

.

¿Compartir?: Facebook Twitter delicious digg fresqui meneame technorati yahoo

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: