Adverteixen de risc nuclear a Vieques

divendres, gener 29, 2010

Trossos contaminats del USS Killen, que va ser utilitzat durant les pràctiques militars a Vieques, podrien estar regats per la badia Salines del Sud.

.

El biòleg marí David Evans, qui va treballar per a la companyia Geo-Marine durant els anys 2001 al 2003 a les costes de Vieques, va alertar en aquests dies a la comunitat científica de Puerto Rico sobre el material nuclear que possiblement es troba a l’interior de barrils que encara jeuen dins d’un vaixell militar enfonsat a la badia Salinas del Sud, al sud-est de l’Illa Nena.

Evans va parlar amb Primera Hora i va confirmar que va deixar de treballar a l’empresa Geo-Marine per assumptes ètics i que des d’aquests anys ha tingut molta preocupació sobre el contingut dels barrils que són dins el USS Killen al fons del mar.Aquest vaixell va ser utilitzat al Pacífic per a pràctiques d’experimentació nuclear i en la dècada dels 70 va ser portat a la base Roosevelt Roads a Ceiba i després enfonsat a poca profunditat, a mig quilòmetre de la riba.

Segons l’expert, a l’interior d’alguns d’aquests barrils hi ha equip de neteja que pot contenir materials utilitzats en les proves nuclears. Pitjor encara, l’USS Killen va ser utilitzat durant les pràctiques militars a Vieques i trossos contaminats podrien estar regats per tota la badia. Evan manifestar seriosa preocupació perquè l’informe radiològic fet a l’àrea del vaixell no va avaluar l’interior dels barrils.

A més dels barrils, Evan està molt preocupat perquè entén que parts del vaixell no són al lloc on va ser enfonsat i aquestes podrien estar contaminades també. Al llarg dels anys ningú ha pogut respondre a aquesta pregunta, va explicar.

A preguntes d’aquest diari, el químic Jordi Colom va subratllar que “ningú no ha informat sobre algun estudi que contempli el que hi ha a l’interior d’aquests barrils. Seria bo saber. Això s’afegeix a la preocupació sobre la seguretat dels viequenses quan la Marina pretén detonar bombes a la zona de tir i cremar la vegetació altament contaminada “.

El comissionat resident Pere Pierluisi va explicar que ha reclamat acció de l’Agència federal per al Registre de Substàncies Tòxiques i Malalties (ATSDR) “perquè no es limitin els treballs de l’agència a merament reconsiderar les conclusions d’estudis previs, de principis de dècada” .

“He sol • licitat que es reinvestigue a fons aquest assumpte. En els propers dies em estaré reunint amb el director interí d’ATSDR, Harry Faulk, i li presentaré la meva preocupació pel que fa a aquest assumpte en particular “, va dir a Primera Hora.

Per la seva banda, el subdirector de l’Agència Federal de Protecció Ambiental (EPA) a Puerto Rico, Josep Font, va dir que “l’agència continua fent treballs de recerca en Vieques, principalment atenent les àrees de camp de tir. S’estan remenant les municions no detonades i fins que això no es faci és que es podran fer les investigacions per determinar si hi ha contaminants en l’àrea marina. En el futur es faran aquestes investigacions per determinar si cal prendre remei a qualsevol risc que pugui existir allà. Aquests són treballs que duren molt de temps, són de llarga durada “, va dir.

Entre la comunitat dels pescadors en Vieques es comenta que no només l’USS Killen jeu en un fons bastant pla de la badia Salinas del Sud, sinó que en aigües una mica més profundes també hi ha altres tres vaixells que podrien tenir barrils contaminats.

Resposta de la ATSDR

Primera Hora contactar a l’ATSDR per indagar si s’han fet estudis sobre aquests artefactes que són dins el USS Killen.

En unes declaracions escrites, proveïdes per l’oficial de comunicacions de l’agència, Ricardo Beato, es va detallar que el 1999 la Universitat de Geòrgia va reportar el descobriment d’uns barrils prop del USS Killen.

“Sobre aquest assumpte en particular, volem aclarir que la ATSDR no està involucrada en la neteja de l’àrea. La Marina i l’EPA estan conduint la neteja. De totes maneres, per l’informe de la Universitat de Geòrgia la ATSDR va conduir una investigació d’exposició de riscos als viequenses. Es van estudiar peixos, llagostes i altres espècies “, diu la declaració.

El 2001 l’agència federal va prendre mostres de 104 peixos i 38 animals de closca i el 2003 es va revelar que no es van trobar compostos explosius en aquests animals, que són aliment per als viequenses.

“Alguns metalls van ser detectats en alguns dels peixos i animals de closca recollides a Vieques, però les concentracions de metalls van ser molt baixes per preocupacions de la salut”, explica el document enviat a aquest diari.

Més endavant en la comunicació es precisa que la ATSDR s’està documentant sobre l’exposició dels viequenses a contaminació perillosa, a més de les llacunes que podrien existir en la informació disponible sobre aquest assumpte.

Tan recent com el 13 de novembre la ATSDR donar la raó al grup de científics porto-riquenys i va establir que hi ha evidència contundent del dany a la salut dels viequenses per causa de les pràctiques militars a l’illa nena.

.

Font: http://www.primerahora.com/diario/noticia/otras_panorama/noticias/advierten_de_riesgo

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: