Primer pas per dividir Catalunya en set vegueries que conviuran amb les províncies

• Seran l’àmbit d’organització territorial del Govern català.

• “No comporten ni més funcionari ni més despesa”, segons Montilla.

.

EUROPA PRESS. 03.02.2010

Tot sobre: Catalunya

passat el projecte de llei que divideix Catalunya en set vegueries, Una nova organització territorial que haurà de conviure amb les províncies, que es mantindran com divisió territorial de l’Estat i circumscripció en les eleccions generals, ha explicat el president de la Generalitat, José Montilla.
.
Les quatre diputacions provincials seran substituïdes pels consells de vegueria
.
Les set vegueries són Alt Pirineu i Aran (que incorpora Val d’Aran, malgrat el rebuig d’aquesta comarca a formar part de qualsevol divisió territorial que no sigui ella mateixa), Barcelona, Catalunya Central (la capital està per concretar), Girona, Lleida, Terres de l’Ebre (amb capital a Tortosa) i Camp de Tarragona, la capital serà Tarragona deixant enrera a les aspiracions de l’Ajuntament de Reus.
.
El text aprovat també tanca les portes a altres reivindicacions, com la pretensió de la majoria d’ajuntaments de les comarques de Baix Penedès (Tarragona), Garraf, Alt Penedès i sud de la comarca de l’Anoia (Barcelona) de constituir-se en una vegueria pròpia, La del Penedès. Tampoc contempla la creació de la vegueria de l’Alt Ter, que agruparia Osona (Barcelona) i Ripollès (Girona), la capital seria Vic, una exigència històrica d’aquest territori.
.
Les vegueries implicaran més racionalitat i qualitat en la prestació de serveis
.
Montilla ha indicat que les vegueries seran el àmbit d’organització territorial del Govern, i també que les quatre diputacions provincials seran substituïdes pels consells de vegueria, Que es van consagrar com a àmbits de cooperació entre municipis.
.
La creació dels consells de vegueria requereix modificar lleis orgàniques, de manera que ara el Govern haurà de negociar amb l’Estat per aconseguir el suport del PSOE a una eventual votació a les Corts.
.
Tots dos projectes de llei seran tramitats al Parlament per la via d’urgència
.
La voluntat del Govern, encara que sense donar dates, és constituir primer les vegueries de Barcelona, Lleida, Tarragona i Girona. En una segona fase, es segregaran les Terres de l’Ebre de la vegueria de Tarragona, la qual passarà a denominar-se llavors Camp de Tarragona.
.
Finalment, es crearan les vegueries de l’Alt Pirineu i Aran (que es segregarà de la de Lleida) i la de les comarques centrals (de la de Barcelona). És en aquests dos darrers casos en què no es defineix la capitalitat, I en les que pot haver-hi més polèmica, ja que competeixen per ella diverses ciutats.
.
El president va deixar clar que en cap cas els dos projectes de llei, que ara tramitarà al Parlament per la via d’urgència, “no comporten ni més funcionari ni més despesa” públic, sinó que al seu parer implicaran més racionalitat i qualitat en la prestació de serveis per part de l’adminstració local i autonòmica.
.
Articles relacionats:
.
En 20minutos.es
.
• El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre creu que és un dia històric (02/02/10)
.
• Discrepàncies al Ripollès per seguir pertanyent a Girona (02/02/10)
.
• Ajuntament i Diputació de Girona aplaudeixen la divisió territorial (02/02/10)
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: