Cementiri nuclear: Els enganys i omissions d’un sorteig macabre

19 febrer 2010 per Greenpeace Espanya

N’hi ha prou amb aturar la mirada en aquest sorteig d’un cementiri nuclear entre petits municipis perduts de la mà de Déu (un esperpent que el Govern vol fer passar per política de gestió dels residus nuclears a Espanya), per adonar-se fins a quin punt es tracta d’un procés basat i trufat de mentides, i en grans omissions. Uns enganys i omissions que no es troben en les ordres ministerials, sinó a tot l’embolcall de generació d’opinió pública que ha envoltat el procés i que és imprescindible per al seu ( improbable) èxit.

Comencem per els enganys:

– El cementiri nuclear no es va aprovar per unanimitat al Congrés dels Diputats, com se’ns ha bombardejat des dels mitjans.

– Espanya no envia els residus nuclears de les seves centrals a França.El que es va enviar a França va ser exclusivament el combustible nuclear gastat de la central de Vandellós-1 (Tarragona, que va tancar el 1990 després de patir un accident) i que, per decisió del règim franquista (entestat a tenir un programa nuclear militar), es enviament a aquest país des de 1972 fins a mitjans dels 90 per al seu reprocessament, és a dir per extreure el plutoni utilitzable en armes nuclears que tanca el combustible irradiat.

– Espanya no necessita un magatzem temporal centralitzat, ni hi ha urgència per adoptar aquesta opció: es poden emmagatzemar en magatzems individualitzats, com el que existeix ja en Zorita (que va tancar el 2006). La central d’Ascó ja està construint un, davant la saturació de les seves piscines.

– El cementiri nuclear no soluciona res: només emmagatzema els residus fins a l’any 2070. No hi ha enlloc cap solució que eviti que els residus siguin perillosíssims durant centenars de milers d’anys. No hi ha cap solució tècnica per a la seva gestió definitiva i segura.

– El “Centre Tecnològic Associat” al cementiri nuclear no estudiarà la cura del càncer amb radioteràpia – com es va voler fer creure als veïns d’algun dels pobles candidats -: comportarà un reactor nuclear experimental sobre la transmutació … més perillós (encara) que un reactor nuclear comercial. Un reactor experimental que ratificaria la mort social i econòmica de l’entorn al municipi que arribés a acollir el cementiri.

Però encara són més significatives les omissions en el debat al voltant del cementiri nuclear. La primera: que sí que necessiten el cementiri nuclear són ENDESA, IBERDROLA i Gas Natural-Unión Fenosa. Per dues raons. En primer lloc, per preparar l’allargament de la vida dels seus envellides centrals – de 25 fins a 40 anys i, si poden, fins als 60, primer han de convèncer (falsament) l’opinió pública de que la qüestió dels residus nuclears està ” resolta “.

I en segon lloc, aquestes societats volen alliberar els seus emplaçaments i poder dedicar-los a altres activitats en el futur … I també per estalviar-se més aviat possible el cost de la gestió dels seus residus nuclears, perquè en treure’ls de les centrals i traslladar-los al ATC, aquest cost l’assumeix tot seguit ENRESA (que funciona amb els nostres diners, amb diners públics).

L’última gran defecte que l’energia nuclear és prescindible en el sistema elèctric espanyol. La sobrepotencia instal.lada permetria tancar totes les nuclears de forma immediata. Per minimitzar el problema dels residus radioactius s’ha de posar en marxa un pla de tancament progressiu però urgent de les centrals nuclears, que són les que els produeixen. Espanya és exportadora neta d’electricitat, no és cert que depenem de l’energia nuclear francesa a cap proporció significativa. El que és significatiu és l’increment espectacular de l’aportació de les energies renovables al mix espanyol: aquest gener han produït el 39% de la electricitat – enfront d’un 23% el gener de 2009. De fet, segons Red Eléctrica Española, el 26% de l’electricitat generada a Espanya el 2009 va ser d’origen renovable, mentre que l’energia nuclear va representar el 18%. La transició cap a un sistema 100% renovable ja ha començat – i que accelerarà encara més pel que fa deixem enrere la rígida energia nuclear.

Al final, aquest sorteig macabre, amb els seus enganys i omissions, demostra que, amb els residus nuclears, l’únic sensat que es pot fer és tancar l’aixeta – tancar les centrals nuclears, de forma ordenada, però urgent. Pel bé de la nostra salut, del medi ambient … i del futur del nostre sistema elèctric.

.

Anna Rosa Martínez, delegada de Greenpeace a Barcelona

==============================================================

ELS YEBRANOS CELEBREN honres fúnebres CONTRA EL CEMENTIRI NUCLEAR. Data i hora: divendres, febrer 19, 2010 20:00. Lloc: Yebra, Ajuntament. Lloc: Yebra, Fuentenovilla, Pioz, El Pozo de Guadalajara, Chiloeches i Guadalajara
MARXA CONTRA EL CEMENTIRI NUCLEAR. Avui som: dissabte 20 de febrer i diumenge 21

Dissabte 27 febrer, Manifestació a Guadalajara contra la instal lació del cementiri nuclear de residus radioactius d’alta activitat a la nostra terra. Començarà a les 18:00 h. al parc Sant Joan Bosco, a la intersecció de Avda Castilla amb el c / Toledo (al costat de la presó). El recorregut anirà per l’Av Castilla fins a la rotonda de la Constitució, continuarà per c / Dr Fernández Iparraguirre fins a la plaça de Santo Domingo. A continuació es llegirà el comunicat i hi haurà actuacions musicals.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: