Greenpeace i Tanquem les Nuclears porten “residus radioactius” a la delegació de Govern a Barcelona per rebutjar el cementiri nuclear

Van estar acompanyats per personalitats, representants de la societat civil catalana i dels partits polítics

.

Aquest matí Greenpeace i Tanquem les Nuclears-100% Renovables han lliurat a Joan Rangel, delegat del Govern central a Catalunya, quatre “bidons de residus radioactius” i una carta adreçada al president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, en la qual se li demana que sigui coherent amb les seves paraules (1) i retiri el projecte de cementiri nuclear promogut per Miguel Sebastián, ministre d’Industria.

Les organitzacions demanen així la suspensió de la Resolució de 23 de desembre de 2009, de la Secretaria d’Estat d’Energia, per la qual s’efectua la convocatòria pública per a la selecció dels municipis candidats a allotjar l’emplaçament del Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de combustible nuclear gastat i residus radioactius d’alta activitat i el seu centre tecnològic associat d’experimentació nuclear.

El procés iniciat pel Ministeri d’Indústria s’ha caracteritzat per la falta de transparència, l’absència de mecanismes participatius i la falta d’informació veraç a la població i als municipis. En aquest sentit, Greenpeace i Tanquem Les Nuclears creuen que el procés pot considerar-se il·legal ja que vulnera clarament els principis jurídics continguts al Conveni sobre l’accés a la informació, la participació del públic a la presa de decisions i l’accés a la justícia en matèria de medi ambient, conegut com a Conveni Aarhus.

Representades de diferents organitzacions socials de Catalunya, han participat en la concentració en la qual s’ha realitzat el lliurament de la carta. Durant l’acte s’han desplegat diverses pancartes amb els missatges “No al cementiri nuclear” i “No al cementiri. No a les nuclears”. Així mateix, l’actor Pep Planas ha llegit un manifest en contra del projecte de cementiri nuclear.

Mitjançant aquest lliurament, Greenpeace i Tanquem li Nuclears han volgut recordar a Zapatero que Catalunya ha rebutjat, mitjançant el seu Parlament i el seu President de la Generalitat, que el cementiri nuclear s’instal·li a Catalunya i que, a més, en cap cas no hi pot haver consens territorial i social sobre la política de residus nuclears d’alta activitat sense un debat ampli del model energètic i la necessitat de substituir de forma progressiva però urgent les centrals nuclears per energies renovables.

Totes aquestes personalitats i les seves organitzacions han donat suport al manifest “Per gestionar els residus, tanquem les nuclears”, que recorda que l’energia nuclear no és acceptable pels múltiples riscs que comporta i que, a més, és prescindible donats tant la sobrecapacitat de generació elèctrica espanyola (per qual som exportadors nets d’electricitat) com el potencial combinat de les energies renovables i l’eficiència energètica; recorda que no existeix ni hi ha en cap perspectiva solució tècnica als residus radioactius d’alta intensitat; i estableix que gestionar aquests residus sense un calendari de les centrals nuclears (les úniques que els produeixen) constitueix un engany a la ciutadania, ja que permet augmentar indefinidament la càrrega letal de l’herència a les generacions futures.

Per tant, conclou el manifest, igual com la carta lliurada per a Zapatero, “augurem també el fracàs democràtic de totes les propostes de gestió de residus nuclears d’alta intensitat que no incloguin l’element clau: el calendari de tancament, progressiu però urgent, de les centrals nuclears, i la seva substitució per energies renovables”.

NOTA: (1) En el marc del debat sobre l’Estat de la Nació del 30 de maig de 2006 en el Congrés dels Diputats, Zapatero va dir, respecte als residus nuclears: “I paral·lelament també està el tema dels residus, que exigeix, sense cap dubte, un ampli consens social d’organitzacions defensores del medi ambient, que exigeix el major consens territorial possible i tant de bo el major consens polític, perquè, com molt bé sap la S.S., és un problema de profund calat”.

.

Jaume Satorra/Greenpeace/España

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: