Varela expulsa Falange del procés obert a Garzón en el Suprem per haver investigat els crims del franquisme

El jutge es basa en el fet que s’ha negat a eliminar les valoracions ideològiques

.

24/04/10 04:00 – MADRID – D. BELLÉS

El jutge Baltasar Garzón, a la seva sortida del Tribunal Suprem.

El jutge instructor de la causa oberta al Suprem contra Baltasar Garzón per haver investigat els crims del franquisme va acordar ahir expulsar la ultradretana Falange Española, una de les tres parts querellants. Varela basa la seva decisió en el fet que Falange no ha complert el requeriment que li havia sol·licitat per eliminar les valoracions ideològiques i els comentaris sobre circumstàncies personals de Garzón que considera inapropiades per a un escrit d’acusació.

Varela destaca que l’escrit d’acusació no delimita amb precisió els fets que són objecte d’imputació. D’aquesta manera, el jutge instructor del procés obert contra Garzón per haver investigat els crims del franquisme tot i saber que no n’era competent, considera que pateix el dret de defensa del magistrat de l’Audiencia Nacional. Dimecres passat, Varela va rebutjar l’escrit d’acusació de Falange Española de las JONS i li va concedir un termini d’un dia perquè corregís les irregularitats que contenia el text. Aleshores el magistrat del Suprem va advertir als representants legals de Falange que en el cas de no corregir aquestes irregularitats no podrien formular acusació contra Garzón.

«Lluny de limitar-se a la simple descripció dels fets imputables a Garzón –diu Varela–, l’escrit de Falange s’estén en múltiples valoracions», la qual cosa impossibilita diferenciar de què s’ha d’ocupar la defensa. El jutge del Suprem destaca en la mateixa interlocutòria que l’escrit d’acusació que havia presentat la formació ultradretana conté «constants referències a circumstàncies personals de l’acusat que són totalment alienes al procés». L’escrit d’acusació de Falange, diu el jutge, «és més aviat com una exposició per al debat ideològic sobre esdeveniments històrics», raó per la qual, segons Varela, «no es pot admetre».

Nul·litat per parcialitat

D’altra banda, el jutge Garzón va sol·licitar la nul·litat de les actuacions per la «parcialitat» del magistrat instructor, Luciano Varela, en considerar que ha donat «oportunitats atípiques i extraprocessals» a les acusacions quan els va dir que corregissin els escrits d’acusació.

Crítiques als jutjats

La situació judicial continua tensa i, lluny de rebaixar-se, augmenta cada vegada més arran del cas Garzón, que és motiu d’enfrontament entre diversos òrgans judicials. Així, segons informava ahir la Ser, un informe del servei d’inspecció del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) critica durament el funcionament dels sis jutjats de l’Audiencia Nacional, després d’haver-los inspeccionat minuciosament durant quatre mesos, del desembre del 2009 al març del 2010. Segons informava l’emissora, en l’informe, dirigit al Ministeri de Justícia, el Poder Judicial critica les instal·lacions de l’Audiencia Nacional, que considera precàries, a més de considerar els seus funcionaris poc preparats i mal pagats. També fa al·lusió a la falta de confidencialitat en les traduccions.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: