Consultes ciutadanes: Diagonal, Independència…

Jordi Portabella – President del Grup Municipal d’ERC a Barcelona.

20.04.2010

La setmana del 10 al 15 de maig els barcelonins i barcelonines podran decidir, mitjançant el seu vot el futur de La Diagonal, la principal avinguda de la capital de Catalunya. Aquesta serà  la primera consulta ciutadana que celebrarà la ciutat després de l’aprovació de la Carta Municipal de Barcelona, que és precisament el marc legal que la fa possible. Un fet històric, doncs, tenint en compte que serà la primera vegada que els barcelonins podrem votar sobre una qüestió que ens afecta a tots els ciutadans de la ciutat.

A dia d’avui, tot i que ara el govern municipal (PSC-ICV) es vanagloria d’aquesta consulta, no podem oblidar que van posar tants pals a les rodes a la celebració d’aquest esdeveniment com van poder. Fins a tal punt que el mateix alcalde va arribar a afirmar que “no es farà cap consulta ciutadana”.

Una vegada més, però, el govern va haver de rectificar les seves paraules inicials perquè Esquerra va forçar a celebrar aquesta consulta a través d’una proposta a Plenari que vam presentar. Un cop més, Esquerra ha aconseguit que el govern de la ciutat tiri endavant una mesura a favor de la participació ciutadana, de l’aprofundiment democràtic, que és un dels objectius del nostre partit. En aquest sentit, la reforma de La Diagonal és necessària. Ja era hora que es posés sobre la taula que la principal avinguda de la ciutat necessita ser actualitzada i amabilitzada: eixamplant les voreres pels vianants, segregant el carril bici per donar més seguretat a tothom i potenciant el transport públic.

D’altra banda, el govern volia que les dues opcions de futur per La Diagonal fossin gairebé calcades (volien que les dues opcions contemplessin només el tramvia com a model de transport públic), de manera que votéssim la opció que votéssim s’assegurarien que sortís el projecte que interessés al govern municipal. Però novament hem aconseguit que el model de transport públic de La Diagonal encara estigui obert al debat. Nosaltres volem que es tinguin en compte les diferents opcions de transport públic, incloent l’autobús, en tant que és el mitjà més flexible i eficient. Aquesta postura explica precisament el fet que Esquerra proposés al Plenari la implantació de la Xarxa Ortogonal de Bus, proposta que va ser acceptada. I que és sense dubte, el que definirà la qualitat, facilitat i increment d’ús del transport públic en el futur. El que és important, doncs, pel transport públic és l’estructura en xarxa ortogonal, no pas el fals debat tramvia sí – tramvia no.

És important també que tant el govern com la resta de grups de l’oposició no se sentin ni vencedors ni vençuts del resultat de la consulta de La Diagonal. I la consulta ciutadana és un mecanisme de primera qualitat democràtica que ens ha de servir per avançar d’una democràcia representativa cap a una democràcia participativa. És el primer cop que es produeix, i la importància del mecanisme és més important que el resultat en si.

Finalment, el que a ningú se li escapa és que aquesta votació històrica per la ciutat, servirà de precedent per poder celebrar altres tipus de consultes en un futur. Hem obert el meló de la democràcia participativa (per això ho hem fet)  i estem treballant perquè abans de finalitzar la legislatura, s’estableixin els mecanismes democràtics perquè organitzar consultes ciutadanes sigui més senzill i que puguin ser organitzades o proposades per entitats i la ciutadania de Barcelona.

I és que si la societat s’acostuma a votar en aquelles coses que ens afecten a tots, aconseguirem dues coses: haurem avançat en aprofundiment democràtic i a ningú se li farà estrany (sigui de la ideologia que sigui) que el 10 d’abril de 2011 puguem votar sobre si Catalunya ha d’esdevenir un Estat independent o no.

Més articles de Jordi Portabella a Crònica.cat

.

Compartir: Facebook Remoume Technorati La Tafanera Catosfera Delicious Wiko Independència Digg Yahoo Meneame Furl Reddit Fresqui Google Mixx Live StumbleUpon Simpy Barrapunto Webeame Twitter

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: