CiU podria donar suport a la prohibició de les ‘corridas de toros’ si s’aplica d’aquí 2 anys

CiU està pensant en una esmena a la ILP que introdueixi una moratòria d’un o dos anys i donar temps al sector taurí i al Govern per adaptar-se. El termini per presentar esmenes acaba dijous, tot i que podria allargar-se fins dilluns. Els antitaurins podrien amotllar-se a una prohibició progressiva en dos anys.

.

05.05.2010 – 07:05 – Països Catalans

Les negociacions sobre la ILP antitaurina, que podria votar-se el mes de juny en ple del Parlament, estan arribant al seu fi. El grup de CiU, que dóna llibertat de vot als seus diputats en aquesta qüestió, té intenció de presentar una esmena a la llei que inclogui una moratòria d’un o dos anys, possibilitat que els promotors de la ILP veuen amb bons ulls. Anselmi ha argumentat que entenen que el sector s’ha d’adaptar a la nova situació, s’ha de negociar amb els empresaris, pensar en les indemnitzacions, i això requereix un període de temps, sobretot també perquè hi ha cartells contractats i l’abolició pot coincidir amb la meitat de la temporada. ‘No pretenem que l’empresari taurí faci fallida’, ha assegurat.

Per això, ha explicat que han parlat amb els partits per traslladar que entendrien que es demani un ‘termini d’aplicació de la llei d’un màxim d’un any i mig o dos anys’. ‘Però que vingui un partit i digui que necessita quinze anys per aplicar una llei que moralment ja està aprovada ens sembla una presa de pèl’, ha avisat. Anselmi s’ha referit al PSC, que sí va plantejar en el seu moment la possibilitat d’una moratòria d’entre deu i quinze anys. Fonts socialistes han deixat clar que ara mateix és una possibilitat ‘remota’.

La decisió encara no està presa i serà la mateixa direcció del partit qui es pronunciarà. El portaveu de la Plataforma Prou ha carregat durament contra el PSC per plantejar aquesta moratòria, però, sobretot, per no haver volgut parlar amb els promotors, com sí han fet, segons ells, CiU, ERC i ICV-EUiA. ‘El PSC s’està dedicant a enviar-nos missatges a través dels mitjans en lloc de parlar amb nosaltres’, s’ha queixat. ‘Hem sentit coses sobre moratòries de quinze anys. No sé si és una burla, una presa de pèl, una falta de respecte o una broma’, ha apuntat.

A més a més, ha argumentat que potser les corrides de toros haguessin mort per elles mateixes abans dels quinze anys que en algun moment ha plantejat el PSC. ‘Ara no són antitaurins però sí ho seran en quinze anys? Prohibit prohibir o prohibit prohibir ara?’, ha preguntat Anselmi, que ha explicat que s’ha citat per parlar amb els membres de la plataforma socialista ‘PSC diu prou’, formada per membres del partit que estan en contra de les corrides, alguns d’ells diputats.

Amenaça amb retirar la ILP

És més, ha amenaçat amb retirar la ILP si finalment el PSC optés per presentar aquesta esmena i prosperés. Tot i que els socialistes no semblen disposats a plantejar-ho, els promotors han demanat a la resta de grups que evitin que s’accepti aquesta esmena. De fet, fonts de CiU ja han deixat clar que no defensaran en cap cas una moratòria de quinze anys, sinó una ‘vacatio legis’ d’un o dos anys per qüestions purament tècniques.

ERC, que no presentarà esmenes i és partidària de l’aplicació directa de la llei, estaria disposada, d’entrada i si cal parlar de moratòries, a estudiar-ne una d’un any, però tampoc posarà traves als promotors de la ILP si estan disposats a acceptar la de dos anys, han explicat fonts republicanes a l’ACN. I és que Anselmi ha deixat clar que seria més aviat una moratòria ‘tècnica’. ‘No volem que el partit que hagi de governar la propera legislatura hagi de plantejar-se d’un dia per l’altre aquesta prohibició’, ha indicat. A més, ha explicat que també hi va haver un temps per aplicar la prohibició de la caça de la guineu. ‘Sempre hi ha d’haver un procés’, ha argumentat.

L’objectiu dels promotors de la ILP és aprovar la normativa, i per això es mostren disposats a dialogar i a esperar dos anys per aplicar la llei. Això sí, Anselmi ha advertit que si es veuen obligats a retirar la ILP, algú ‘haurà de pagar el preu’, perquè denunciaran públicament quina ha estat la posició de tots els partits durant el procés, obstaculitzant la marxa de la ILP per objectius ‘polítics i econòmics’.

Anselmi ha al·legat, a més, que les corrides de toros ja gaudeixen de molts beneficis legislatius i reben subvencions públiques de forma directa i indirecta. ‘Tenen una excepció en la Llei del maltractament animal, en la Llei d’espectacles, en la Llei de riscos laborals, tenen excepcions fiscals. Quines més volen?’, ha indicat.

Aquestes excepcions demostren que són una tradició ‘tremendament anacrònica’. I els que la segueixen, ha dit, són ‘inadaptats socials’ en aquest aspecte. ‘És un nyap legislatiu dir ‘prohibit violar a menys que el violador sigui el meu cosí”, ha comparat.

Sobre els correbous, que els promotors no han inclòs dins de la ILP, Anselmi ha reconegut que les associacions animalistes han de fer crítica ‘interna’, perquè no han estat capaços de conscienciar la ciutadania en aquest aspecte. De fet, ha apuntat que la major part dels catalans no sap ni què són, o almenys no sap en què consisteixen exactament. És per aquesta desconeixença que tampoc hi ha una demanda social per prohibir-los, motiu que ha portat els promotors de la ILP a deixar fora els correbous de la iniciativa. Però a més, Anselmi ha subratllat que una ILP és un recurs democràtic i seria una ‘falta de respecte si tractessin de colar els correbous’.

La incògnita del PSC

En qualsevol cas, tot sembla indicar que aquesta moratòria tècnica de dos anys podria prosperar. Queda per saber ara si la ILP s’aprovarà finalment, tenint en compte que els únics vots segurs a favor són els d’ERC i ICV-EUiA, ja que CiU dóna llibertat de vot, el PPC i el grup mixt hi votarà en contra i el PSC encara no ho ha aclarit.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: