Josep Huguet: ‘La Constitució espanyola està escrita perquè Catalunya en sigui expulsada’

Crònica.cat entrevista a Josep Huguet, conseller d’Innovació, Universitats i Empresa. Huguet recorda que la demanda per renovar el Tribunal Constitucional que fan els ‘autonomistes de CiU, PSC i ICV’ no servirà per a res.

.

04.05.2010 – 07:05 – Països Catalans

Conseller Huguet, en el seu bloc parla de desobediència civil per fer front a qualsevol tipus de retallada del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut. Creu que el govern de Catalunya hauria d’ignorar la sentència sigui quina sigui?

Com?

Condicionant el govern, ja sigui des de dins o des de fora. És el que Esquerra ha fet sempre, arrossegar els autonomistes endavant. I el que ara ens toca és defensar l’autogovern de Catalunya, un autogovern que està en perill perquè les regles del joc que suposadament ens van donar a la transició s’estan trencant. No pot ser que un Tribunal tingui més legitimitat que la veu expressada pels catalans en referèndum. I com això, malauradament, serà així, ens trobarem immersos en un conflicte institucional entre Catalunya i Espanya.

Però vostè veu el Govern de la Generalitat desobeint el dictat del Tribunal Constitucional?
Depèn molt de qui governi. El que hem de fer, mentre no arribi la sentència, és seguir legislant i desenvolupant l’Estatut que ara és vigent. De fet, hem de pitjar l’accelerador en aquelles qüestions de l’Estatut que estiguin en més risc. Quan es produeixi la sentència, sembla ser que un tema nuclear com la immersió lingüística està en perill. El país té un model de consens social, i no volem dividir a la gent per raó de llengua. El govern ha de blindar el català a l’escola. I per això també necessitem a la societat civil, també s’ha de mullar per defensar el nostre sistema educatiu: professors, pares, alumnes… Només podrem plantar cara a l’Estat si hi som tots.

I veu la societat catalana disposada a mobilitzar-se?
El Govern no ho pot fer tot sol. El Govern ha de liderar, donar la cara, però necessitem a la gent. És la suma la que fa la força. I si cal passar a la desobediència civil, caldrà aquesta força. Perquè l’Estat té mecanismes legals i nosaltres amb prou feines tenim competències en l’àmbit de la justícia. Podria ben ser que, si decidíssim tirar endavant amb el nostre model lingüístic a l’escola, uns grups espanyolistes denunciessin una escola determinada per ‘saltar-se la llei’. Llavors caldria que el Govern català l’emparés, però que la societat estigués preparada. Vaja, que el poder autonòmic és baix pel que Catalunya vol ser. I si volem avançar caldrà que la societat estigui mobilitzada.

Quan creu que arribarà la sentència?
Voldria que arribés el més aviat millor perquè està cantat que ens deixaran l’Estatut fet miques. Si l’últim esborrany estava fet pel sector progressista i ja podem posar-nos a córrer, no em vull imaginar que passarà ara que la batuta la porta un conservador. Ara bé, Crec que ens podem trobar amb un allargament d’aquesta situació. Per això recordo que, nosaltres [Esquerra] hem donat suport a la declaració del Parlament que demana la renovació del TC, com demanen els autonomistes, però ha de quedar clar que no servirà de res. Tota aquesta situació demostra que la via autonomista està abocada al precipici.

I els autonomistes faran algun canvi de plantejament respecte l’Estat?
És inevitable que aquesta situació els obligui a posicionar-se sense ambigüitats respecte quina relació ha de tenir Catalunya amb l’Estat. Estem davant del podriment de l’edifici institucional espanyol i haurem de reaccionar. Hi ha una manca de respecte institucional en què Catalunya hi surt perdent. No podem confiar, per exemple, amb un Poder Judicial que no ha fet la Transició.

Amb un Estatut a la baixa, quins camins podrà prendre el país?
Amb una eina com l’Estatut escapçada, l’Estatut deixa de tenir res a veure amb l’autogovern. S’està produint un xoc de trens entre els interessos de l’Estat i Catalunya, i això és així perquè la Constitució no ens és valida pels catalans. La Constitució espanyola està escrita perquè Catalunya en sigui expulsada. Esquerra va ser l’única formació que ens vam abstenir al referèndum de la Constitució, els bascos ho van fer a Euskadi. I no oblidem que tots els que ara es queixen que el TC pugui tocar un text referendat [en referència a CiU, PSC i ICV] van votar a favor d’una Constitució que ho permetia.

Quin serà el paper d’Esquerra en tot aquest procés?
El que estem fent, denunciar el frau del marc constitucional. A vegades no hi ha memòria, però cal recordar que els càrrecs institucionals d’Esquerra jurem la Constitució espanyola per imperatiu legal, no pas com la resta de partits. Nosaltres no acceptem la Constitució, ho fem per imperatiu legal perquè ens obliguen, i això ho fem des de l’any 1978. Els altres partits no poden dir el mateix.

La Constitució espanyola està caducada?
Les constitucions només serveixen si garanteixen els drets fonamentals de la persona. I Esquerra, ara més que mai, ha d’aixecar la bandera de denúncia d’un marc constitucional que ens limita com a societat. Els últims 30 anys ens ha demostrat que no deixa de ser un “corsé”. El que cal preguntar als partits autonomistes: què pensen fer? Aquesta és la pregunta que cal fer. Esquerra és coherent, si aquest marc no ens serveix, ens fem el nostre marc, el nostre Estat. Els partits autonomistes han de ser valents i apostar per superar el marc constitucional.

Estem, doncs, davant d’un conflicte polític important?
De llarga durada, i hem d’estar mentalitzats. Hi haurà d’haver governs transitoris que puguin pugnar amb l’Estat. Arriben temps de tensió i Esquerra es proposa com impulsora d’aquesta batalla. Estem disposats a fer un bloc dels parlamentaris catalans per actuar i bloquejar l’actuació del govern espanyol, tenim diputats suficients per fer-ho. Però ni CiU ni PSC semblen estar-hi disposats.

Es podria bloquejar l’actuació del Govern espanyol?
Només amb la suma dels diputats de CiU i Esquerra es podria posar en risc al PSOE, però per ara no han volgut. Imagini’s si s’hi afegeixen els 25 diputats del PSC, per ara desapareguts. Els partits tenen molta responsabilitat, i demanem a CiU que deixi de marejar la perdiu. Posar contra les cordes al Govern espanyol i obligar-lo a negociar és més senzill del que sembla, el que cal és que els partits autonomistes es plantin.

Canviant de tema, Esquerra remuntarà a les enquestes?
Ja sabem com funciona la qüestió de les enquestes. En qualsevol cas, cal deixar clar novament a tota la gent que s’autodefineix com a independentista que [Esquerra] som l’únic partit que existeix. I altres opcions són només projectes sense història que l’únic que poden fer és dividir. I la divisió de l’independentisme només afavoreix a l’autonomisme. I qui vulgui realment que l’independentisme tingui força per seguir construint un Estat català, ja sap què ha de votar.

Els ha passat factura governar amb el PSC?
Esquerra és un partit que pensa més en el país que en el partit. Som un partit que baixa a l’era i s’enfanga. Hem fet una aposta estratègica d’intentar una OPA federalista a l’Estat i ho hem fet amb la gent que es diuen PSC i ICV, com la vam fer en el seu moment donant suport al primer govern de Pujol per consolidar l’autogovern als anys 80. Llavors va quedar demostrat que el model regionalista no servia a Catalunya. Ara, l’intent de forçar l’Estat a que es federalitzi ha fracassat. El federalisme ha fracassat i s’han visualitzat les limitacions que té l’Estat. Ha quedat demostrat que no podem avançar com a país ni amb la dreta ni amb l’esquerra espanyola.

Com valora les consultes sobre la independència?
Han estat una bona gimnàstica democràtica i de mobilització del sobiranisme. Ens ha servit per veure que cada cop som més, però que encara queda força recorregut per fer.  El sobiranisme ha crescut, però la independència no és per demà, i això ho hem de tenir clar. Dir el contrari seria molt irresponsable i ens abocaria a un fracàs que només beneficiaria als autonomistes.

Finalment, què destacaria de la tasca del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa aquesta legislatura que ja s’acaba?
Centraria la tasca en tres grans pilars: el talent, el canvi de model econòmic i l’economia de la identitat. Sincerament, em sento molt orgullós de la feina que hem fet, que ha estat molta. Hem posat en marxa l’Espai Europeu d’Educació Superior, hem fet una captació de talent molt important a través de l’ICREA, tant d’aquí com de recercadors internacionals. D’altra banda, hem fet els deures a nivell de model econòmic enmig d’una crisi severa, i en això hi ha unanimitat. Estem fent front a la crisi econòmica amb un model que es basa amb generar més valor afegit. I tenim un model que cada cop més és menys dependent de Madrid.

El Pacte Nacional per la Recerca i la Innovació ha ajudat?
El Pacte és un gran acord, de llarg abast temporal i d’ampli consens entre els agents socials, econòmics i polítics catalans per facilitar el pas a un model socioeconòmic basat en el coneixement a partir del talent, la ciència, la tecnologia i la innovació. El Pacte també ens ha donat rendiment, i estem creant nous llocs de treball. Finalment, és molt important l’economia de la identitat. Ara estem generant una oferta turística basada en la identitat nacional catalana, i això ens serveix pel turisme que ve de fora com per la gent de casa. I no podem oblidar-nos del model de comerç català que ens assegura unes ciutats compactes. A més d’arrossegar les indústries culturals, l’artesania, l’agroalimentària, etc.

Totes aquestes passes serviran per les pròximes legislatures?
La veritat és que hi ha un abans i un després, i no ens ho diem nosaltres, sinó que se’ns reconeix des de diferents sectors. Tenim plans i programes per tot que són de llarga durada. Ho tenim tot molt planificat, hi ha un full de ruta que genera consens, i serà molt difícil sortir-se’n.

Moltes gràcies conseller.
A vosaltres.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: