El Tribunal Constitucional estudia un nou esborrany de la sentència de l’Estatut

El Tribunal Constitucional. (Imatge: EP / REUTERS)

  • La seva ponent és Guillermo Jiménez, conservador.
  • Es preveu més restrictiu que l’anterior esborrany.
  • Si no compta amb els suficients suports, podria no arribar a votar.

Tot sobre: Estatut , Tribunal Constitucional

.

EUROPA PRESS. 2010.05.19 – 11/12 h

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) es reuneix des de les onze d’aquest dimecres per estudiar l’últim esborrany de la sentència que té pendent dictar sobre recurs presentat pel PP contra l’Estatut de Catalunya , que ha estat redactat durant l’últim mes pel vicepresident d’aquest òrgan, Guillermo Jiménez, integrat en el denominat “bloc conservador” del tribunal.

El seu contingut es preveu més restrictiu que l’anterior, rebutjat l’abril

Per això, el seu contingut es preveu més restrictiuamb els preceptes inclosos en la norma catalana que el que va ser rebutjat el passat 16 d’abril per sis dels magistrats enfront de quatre.

El Ple d’aquest dimecres no és monogràfic sobre l’Estatut de Catalunya, ja que inclou altres assumptes en l’ordre del dia.

Tampoc està clar que el text de Jiménez acabi sent sotmès a votació. És probable que el ponent el retiri si creu que, en funció del que vagi dient per altres magistrats durant el debat, no a comptar suports suficients per tirar-lo endavant.

És probable, que si no compta amb suport, no s’arribi ni a votar

Si es produeix aquest supòsit, Jiménez podria optar per refer la seva esborrany-com va fer la seva antecessora Elisa Pérez Vera fins en quatre ocasions-, o bé renunciar a la ponència, el que obligaria a la presidenta del Tribunal, María Emilia Casas, a designar a un nou i retardar encara més la resolució d’un assumpte que porta enquistat en l’alt tribunal gairebé quatre anys.

Jiménez va assumir la ponència de l’Estatut després que l’últim Ple que es va convocar per estudiar aquest assumpte, fa tot just un mes, rebutgés el text elaborat la magistrada Elisa Pérez Vera, de l’anomenat “bloc progressista” de l’òrgan judicial.

Jiménez va ser el candidat de consens entre els dos grups majoritaris a les Corts, si bé, en funció de les resolucions adoptades en l’alt tribunal se li ha integrat en el denominat “bloc conservador” d’aquest òrgan. Per això, es dedueix que el seu esborrany és més dur amb l’Estatut que el text que va redactar per a la seva ponència Pérez Vera, del “sector progressista”, que tot i així preveia retallar uns quaranta preceptes de la norma catalana.

Jimenez va acabar el seu mandat al TC el desembre de 2007

Jiménez, juntament amb Casas i els magistrats Vicente Conde i Jorge Rodríguez-Zapata, és un dels magistrats d’aquest òrgan el mandat va concloure el desembre de 2007 sense que el Senat, a qui correspon la seva renovació, hagi pogut arribar al consens necessari per aconseguir-ho.

L’esborrany rebutjat de Pérez Vela salvava el terme “nació” del preàmbul de la norma, anul.lava una quinzena d’articles i sotmetia a una altra vintena a interpretació. És a dir, aquests últims es acceptarien sempre que les lleis que els desenvolupin respectin els criteris que el Tribunal Constitucional estableixi en la seva resolució.

Un nou text més dur

De la informació que ha transcendit fins ara de l’alt tribunal podria deduir que el nou text a discutir és encara més dur amb la norma catalana, “tocaria” més d’una vintena d’articles i podria incloure els “peròs” al Preàmbul a la part dispositiva de la sentència, una qüestió que pot trobar fort rebuig al sector “progressista” de l’òrgan.

Els deu magistrats que discuteixen sobre l’Estatut-queda fora Pablo Pérez-Trems, recorregut pel PP, i hi ha una plaça vacant després de la mort de Roberto García Calvo-, tenen sobre la taula una sisena versió de la sentència, si bé la divisió existent en el tribunal permet pronosticar una gran dificultat per arribar a un acord que permeti posar fi a la tortuosa evolució que el recurs del PP ha tingut en el tribunal de garanties.

En un tercer bloc “ideològic” es situarien els tres magistrats que podrien tenir ara la clau per a l’aprovació definitiva del text, que són l’actual ponent, el i els magistrats Ramón Rodríguez Arribas i Manuel Aragó Reyes, que haurien col.laborat estretament per a l’elaboració del text que s’estudiarà aquest dimecres.

.

Articles relacionats:

En 20minutos.es

En altres mitjans

La llista d’enllaços a altres mitjans es genera de forma automàtica. 20minutos.es no es fa responsable dels continguts allotjats en aquestes pàgines.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: