Saber girar full

‘La realitat es que Espanya no es comporta com un estat plurinacional i no te cap mena de visió federal. L?estat de les autonomies no es asimètric sinó que està convergint a la baixa cap a una espècie de supra-província’. AraÍtaca us ofereix un nou capítol sobre el desplegament de l’Estatut de Catalunya.

.

09.06.2010 – 20:06 – Països Catalans

Saber girar full

Una característica a valorar de qualsevol perfil professional amb responsabilitats en lideratge i management es la capacitat de saber gestionar dos paràmetres en principi contradictors: flexibilitat versus el saber dir que no. Es complex gestionar-los alhora però ambdós son imprescindibles per el bon esdevenir estratègic.

Sempre hi ha un moment en que una situació, un client ens pot exigir coses que repercutiran massa negativament en l’esdevenir del nostre objectiu. Quan aquesta situació es continua i acumula un període massa llarg cal saber girar full. Amb valentia; però sabent que aquest girar full implicarà a la llarga superar un situació nociva pels nostres interessos.

Perpertuar-se, no saber girar full, aguantar, portarà a situacions de desil·lusió, de frustracions, de pèrdua de negoci. Exteriorment inclús pot ser vist com una situació de debilitat.

Traslladem aquests paràmetres d’anàlisi a la situació de lideratge a Catalunya i la visió estratègica de futur. La via estatutària es morta. L’Estatut que hi ha sobre la taula perpetua tots i cadascun dels defectes de l’anterior:

  • Falta de transparència financera.
  • Dèficit fiscal.
  • Poca capacitat d’inversió en infraestructures.
  • Competències compartides >  poca capacitat decisòria >  Ineficiència i discussions no executives.
  • Bombardejos constants de lleis estatals sobre l’entorn competencial

Veure visió analítica de l’Estatut a www.araitaca.cat

De fet la situació és un calc de la que es va produir ara fa 80 anys amb l’Estatut que el president Macià va presentar a la República.La realitat es que Espanya no es comporta com un estat plurinacional i no te cap mena de visió federal. L’estat de les autonomies no es asimètric sinó que està convergint a la baixa cap a una espècie de supra-província.

Però en canvi el lideratge estratègic – ja sigui en l’àmbit polític com en l’econòmic – del país no gira full. Incapaços d’apartar-se del camí establert perpetuen el lent caminar pel pedregar. Amagats sota l’ara no toca, i no és el moment són incapaços d’acceptar la responsabilitat que els hi pertoca. Liderar el canvi de model, un cop acceptat que l’actual queda molt per sota de les necessitats.

Sembla clar que d’estratègies de futur per a Catalunya n’hi ha dos:

  • El continuista > que perpetua tots els defectes actuals i condiciona a Catalunya.
  • L’ independència que condueix a un Estat propi.
  • La incapacitat de l’actual lideratge polític per girar full els inhabilita per ser els líders de la pròxima dècada.

Més informació:

AraÍtaca

‘El col·lapse de la via estatutària’, primer article d’AraÍtaca a crònica.cat

Observatori de l’Estatut: Anàlisi del sistema de finançament de Catalunya

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: