L’estranya manera de calcular manifestants dels mitjans de comunicació espanyols

Diaris com El País, ABC o La Razón s’han fet ressò del càlcul que va oferir l’empresa Lynce sobre la manifestació de dissabte a Barcelona. Segons Lynce, el nombre d’assistents va rondar els 56.000, amb un mètode de càlcul que conté serioses irregularitats.

.

13.07.2010 – 19:07 – Països Catalans

Lynce és una empresa especialitzada en medició de grans esdeveniments, i ho fa a partir de la captura d’imatges aèries i el càlcul del nombre de persones per metre quadrat que hi havia a cada zona. El director de Lynce, Juan Manuel Gutiérrez, va confirmar a l’agència EFE que el còmput final de manifestants era d’unes 56.000 persones, repartides al llarg de 78.220 metres quadrats de superfície.

Gutiérrez va voler desmentir rotundament les xifres donades per l’organització i la Guàrdia Urbana, que superaven en ambdós casos el milió de persones, i assegura que “perquè hi haguessin un milió de persones, hi hauria d’haver 19 persones per metre quadrat”.

Un càlcul intencionadament erroni

La xifra oferta per Lynce, no obstant, conté nombroses irregularitats amb l’objectiu de rebaixar la importància de la mobilització històrica de dissabte. En primer lloc, el càlcul es va fer a dos quarts de nou del vespre, dues hores i mitja després de l’inici de la marxa. En aquell moment, una bona part dels manifestants ja s’havien disgregat per carrers paral·lels o simplement havien marxat cap a casa.

L’elecció d’aquesta hora es correspon, suposadament, a motius tècnics a l’hora de fer el recompte. El moment idoni per fer el càlcul exacte de manifestants hauria estat entre les 6 i les 7 de la tarda. En aquell moment, la manifestació ocupava des de la Plaça Catalunya fins al capdamunt del Passeig de Gràcia, i La Diagonal estava plena de gent fins a l’alçada de la plaça Francesc Macià i bona part del carrer Còrsega.

D’altra banda, Lynce només va tenir en compte el recorregut específic de la manifestació (Passeig de Gràcia i Gran Via fins a Plaça Tetuan), i va obviar que carrers com la Rambla Catalunya es van convertir en manifestacions paral·leles degut a la saturació de gent.

Si tenim en compte que hi havia més de 900 autocars organitzats, que van transportar al voltant de 40.000 persones, es fa difícil pensar que el nombre de manifestants que van venir pel seu propi peu no superés els 20.000.

Twitter ironitza sobre l’empresa Lynce

La ridícula xifra donada per aquesta empresa de medició ha provocat els comentaris irònics dels twitaires catalans. Al portal Twit.cat, el hashtag #lyncefacts, que conté bromes relacionades amb Lynce, se situa com el tercer més vist des de dilluns.

Més informació:

El 10-J provoca una allau informativa als mitjans de tot el món

Intereconomía obvia el 10-J i explica que ‘mig milió de catalans van anar a la platja’

La premsa de tot Europa destaca el caràcter independentista del 10-J

GALERIA DE FOTOS: El 10-J, un dia històric per a Catalunya

Més informació a Twit.cat: #somunanacio#10j#manirac1

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: