L’ONU reconeix l’autoritat del Parlament per declarar la independència unilateralment

El Tribunal Internacional de Justícia, màxim òrgan judicial de Nacions Unides, ha dictaminat que la declaració unilateral d’independència de Kosovo ‘no viola la llei internacional’. Aquesta decisió obre la porta a altres nacions sense Estat, com Catalunya, a declarar la independència des del Parlament.

.

22.07.2010 – 19:07 – Països Catalans

Malgrat que el fallo no és vinculant, és la primera vegada que un tribunal decideix sobre un cas de secessió i crearà un precedent per altres regions i nacions sense estat en situacions polítiques similars. Kosovo, antiga província sèrbia, va declarar unilateralment la independència de Belgrad el mes de febrer de 2008. Actualment, 69 dels 192 membres de Nacions Unides i la majoria dels estats de la UE han reconegut Kosovo com a estat. Entre els països que donen suport a Sèrbia es troba l’estat espanyol.

La sentència a favor la legalitat de la declaració d’independència de Kosovo portarà segurament el reconeixement de més països, que se sumaran als 69 estats que ja han donat el seu suport a la independència de l’antiga província sèrbia. Segons els analistes, els cinc estats que s’ha resistit fins ara a reconèixer la sobirania de Kosovo, entre els quals es troba Espanya, ara hauran de fer-ho.

Arran la sentència, però, Sèrbia podria prendre mesures contra Kosovo, com tancar les fronteres i un embargament comercial. Belgrad també podria crear problemes en el subministrament elèctric, telefònic i d’Internet, serveis que encara estan vinculats a Sèrbia. Belgrad ha descartat una resposta militar, però podria portar de nou el cas davant les Nacions Unides amb l’ajuda de Rússia, membre permanent del Consell de Seguretat de l’ONU. D’altra banda, si Sèrbia accepta la independència, hauria de pactar amb Kosovo la situació dels 120.000 serbis que viuen principalment al nord de Kosovo, a més de negociar sobre les esglésies ortodoxes en territori kosovar i altres qüestions.

Entre els països que han declarat el seu suport a Kosovo hi han els Estats Units, França, Alemanya i el Regne Unir. Entre, mentre que entre els països que donen suport a Sèrbia es troben l’estat espanyol, Grècia, Rússia o la Xina. Precisament aquest dimecres, el vicepresident dels Estats Units, Joe Biden, va reafirmar el seu suport a un Kosovo independent. ‘El vicepresident ha reafirmat el suport dels Estats Units a un complert, independent, democràtic, íntegre i multiètnic Kosovo, el futur del qual és estar dins de les institucions europees i euroatlàntiques’, va dir la Casa Blanca en un comunicat després dels de la reunió de Biden amb el primer ministre kosovar, Hashim Thaci.

.

Més informació:

Espanya es mantindrà ferma’ i no reconeixerà la independència de Kosovo

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: