La Festa pel valencià, un clam pels drets lingüístics

Unes 10.000 persones assisteixen als actes organitzats per Escola Valenciana

Es reivindica “un lloc destacat per al valencià en la vida pública”
09/10/10 17:59 – VALÈNCIA – ACN

Ambient de la Festa pel Valencià, celebrada amb motiu del 9 d'octubre Foto: JOSÉ SOLER

Milers de persones, unes 10.000 segons l’organització, han participat aquest dissabte dels actes de la Festa pel valencià que la federació d’associacions per la llengua, Escola Valenciana, ha organitzat amb motiu del seu 25è aniversari i coincidint amb la diada del País Valencià. La cita, amb un doble caràcter lúdic i reivindicatiu, ha comptat amb actuacions musicals, espectacles infantils i una fira d’entitats.

El president d’Escola Valenciana, Diego Gómez, ha destacat durant el seu parlament que amb aquesta festa “s’ha volgut oxigenar la nostra diada amb una festa cívica participativa, feta des de la base social i que demostra que la societat valenciana té moltes coses a dir”.

Durant el seu parlament, Gómez, ha reivindicat “un lloc destacat per al valencià en la vida pública”. Gómez ha dit que la seva entitat no tolerarà retalls en matèria de promoció lingüística i que lluitarà per aconseguir el requisit lingüístic en el funcionariat valencià i que “qualsevol família puga escollir escola en valencià per als seus fills”.

El president de la federació ha presentat la Festa pel Valencià com “una festa cívica participativa, feta des de la base social” i ha assegurat que amb actes com aquest es demostra que la societat valenciana “té moltes coses a dir”.

Al llarg de la jornada, la federació d’entitats per llengua, Escola Valenciana, ha celebrat aquest acte de cloenda de les trobades que anualment se celebren i que enguany han complit 25 anys. Aquestes festes, lúdiques i reivindicatives, apleguen cada primavera unes 200.000 persones a les comarques valencianes.

Aquest dissabte, milers de persones vingudes d’arreu del País Valencià han participat en un acte que manté el doble caràcter de celebració i demanda de canvis en les polítiques educatives del govern valencià.

Alumnes participatius

El punt central de la jornada d’aquest 9 d’octubre ha estat la participació dels alumnes dels centres d’ensenyament en valencià en la creació de l’escultura La clau que obri tots els panys, de l’artista valencià Manuel Boix.

L’alumnat de cada centre educatiu de totes les comarques valencianes ha dipositat en la base de vidre de l’escultura el seu Llibre de les claus. Cada llibre conté materials que en aquest moment està treballant l’alumnat de cada centre, uns materials en forma d’escrits, dibuixos o fotografies, on es treballa el valor de la nostra llengua, relacionat amb altres valors bàsics com són la sostenibilitat, la pau o la interculturalitat.

.

Notícies relacionades

•La defensa del valencià a l’escola torna avui al carrer

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: