Les consultes arriben als Estats Units

Hi haurà meses electorals per als catalans residents a Nova York i a Sant Diego, mentre que a la resta del territori s’ha optat pel vot per correu

Segueix el model que ja s’ha aplicat a Holanda, Irlanda, el Quebec i Suïssa

09/10/10 02:00 – NOVA YORK – MARIA ALTIMIRA

a disposició dels votants Foto: ARXIU.

Els vincles d’Aleix Barandiaran, originari de Vic i resident als EUA, amb Catalunya van més enllà de repassar l’actualitat nacional i reunir-se amb els compatriotes per veure com els jugadors del Barça suen la samarreta. Ell i set professionals més dels Països Catalans, agrupats en la comissió Els EUA Decideixen i instal·lats en aquest país, s’han convertit en els artífexs de la consulta que avui es fa a l’Amèrica del Nord sobre la independència del territori, després dels referèndums d’Holanda, Irlanda, el Quebec i Suïssa. I tot arran de la veda que es va obrir a Arenys de Munt ara fa un any i que va provocar un autèntic efecte dòmino. “Volem saber què pensen els que viuen lluny de casa i aconseguir el màxim ressò entre els nord-americans”, sentencia. Barandiaran afirma que el grup no està vinculat a cap associació o institució.

Buit dels casals

De fet, aquest enginyer mecànic de 31 anys parla clar i català: “La major part dels casals catalans dels EUA s’han negat a donar-nos suport”. Sigui com sigui, i gràcies als contactes personals i a xarxes socials com ara Facebook, molts dels interessats ja tenen anotat a les agendes un compromís pel dia d’avui, previ registre al web http://www.els-eua-decideixen.org. Dues meses electorals instal·lades a Nova York i San Diego (Califòrnia) recolliran al llarg de la jornada l’opinió d’aquells que vulguin dir-hi la seva. Els que no podien fer-ho presencialment han optat pel vot per correu.

“Es tracta d’un acte plantejat amb la màxima seriositat, i la neutralitat ha d’estar per sobre de les nostres opinions personals, que no conformen una sola veu”, diu en ser preguntat pels vincles polítics del grup i per la seva pròpia travessa de cara a les eleccions catalanes. Això es tradueix, segons explica, amb la presència d’observadors internacionals com ara José María Murià Rouret, historiador mexicà d’ascendència catalana i reconegut amb la Creu de Sant Jordi, i el còmput de vots davant de notari. La fita: arribar a un mínim d’uns 200 votants (la participació registrada a Suïssa), malgrat que la falta d’un cens fiable complica qualsevol previsió. La resposta a tot plegat: demà a la matinada.

Anuncis

2 Respostes

  1. […] This post was Twitted by JaumeSatorra […]

  2. És una bona notícia que no parin les consultes. Jo vaig ser present a la votació de Nova York (en aquests moments visc a la Gran Poma) i les organitzadores em comentaven que estava essent tot un èxit.

    Si us interessa, us convido a llegir un parell d’articles que vaig escriure’n al respecte:

    http://almeuentendre.wordpress.com/2010/10/10/els-catalans-dels-estats-units-celebren-la-consulta-per-la-independencia/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: