VídeoNoticies

Independentisme català

La consulta sobre la independència de Catalunya a Arenys de Munt, primera consulta municipal sobre la independència de Catalunya de la història que es va celebrar als Països Catalans, va ser una consulta d’àmbit municipal no vinculant impulsada pel Moviment Arenyenc per a l’Autodeterminació (MAPA) que se celebrà el 13 de setembre de 2009 a la localitat d’Arenys de Munt (Maresme). En aquesta consulta es formulà, exclusivament als veïns d’aquesta vila, la pregunta següent: «Està d’acord que Catalunya esdevingui un Estat de dret, independent, democràtic i social, integrat a la Unió Europea?». Hi van poder votar els immigrants i els joves majors de setze anys, sectors no inclosos en els altres comicis.

L’Independentisme català és el corrent polític, derivat del nacionalisme català, que propugna la independència de Catalunya, o dels Països Catalans, respecte a Espanya i França (la Catalunya Nord és sota sobirania francesa). L’independentisme català planteja les seves tesis sobre el principi que Catalunya és una nació, al·ludint a una diversitat d’arguments, que, sense entrar als matisos de cada grup ideològic, tenen una base comuna en el dret a l’autogovern ple, l’autogestió financera, la capacitat de decidir sobre el model socioeconòmic, la defensa de la cultura i la llengua catalanes, la preservació del dret civil català, alhora que també ho poden motivar sentiments de pertinença o històrics. Aquests motius diferents es desgranen en un seguit d’anàlisis psegons els diferents corrents ideològics, i mostren els avantatges que Catalunya esdevingui un Estat, sovint confluint en el punt que no li serà possible assolir la màxima plenitud política, cultural, social ni econòmica mentre no sigui independent, membre directe de la Unió Europea.
MCAN són les inicials que s’han utilitzat per a designar el Moviment Català d’Alliberament Nacional, comparable amb moviments d’alliberament d’altres països com el basc, cors, irlandès, timorès, algerià, entre altres. Malgrat tot, aquesta no és una denominació gaire estesa avui dia entre la societat civil independentista; el seu ús es redueix als àmbits de l’independentisme més clàssic i esquerrà, de base marxista.
La bandera independentista catalana és principalment l’estelada, tot i que també s’utilitza la senyera simple. Font: ca.wikipedia
Anuncis
%d bloggers like this: